Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pstrąg pieczony z ziołami - prosty przepis




Klasyczne danie - pstrąg pieczony z masłem, cytryną i ziołami. Podany z pieczonymi ziemniakami. Pyszny i delikatny.

Składniki:
  • Pstrąg - 2 szt (u mnie ok 250-300g)
  • Ziemniaki małe - 6szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki nieobrane
  • Cytryna - 1szt
  • Zioła świeże - rozmaryn, tymianek, bazylia, koper
  • Przyprawy do ryby - sól, pieprz
  • Przyprawy do ziemniaków - pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka wędzona,
  • Olej - 1 łyżka

Ryby oczyszczamy, patroszymy. Ja nie obieram z łusek, ale można to zrobić.

Nacinamy skórę z jednej strony. W nacięcia wkładamy po kawałeczku masła.
Środek ryby solimy i pieprzymy, wkładamy plasterki cytryny, kawałek masła, ząbek czosnku (nieobrany) i świeże zioła - rozmaryn, tymianek, bazylie, koper.


Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w grube frytki lub ćwiartki. Płuczemy, suszymy, polewamy łyżką oleju i mieszamy. Wykładamy na folię, posypujemy pieprzem ziołowym, paprykami (ewentualnie solą) i dodajemy świeże zioła - takie same jak do ryby.

Najlepiej piec na blaszce dołączonej do piekarnika - ryba i ziemniaki zmieszczą się obok siebie.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Najpierw pieczemy same ziemniaki ok 10 minut, dokładamy pstrągi i pieczemy jeszcze 3o minut. Jeśli zamiast dwóch małych ryb macie jedną dużą, można ją włożyć do piekarnika razem z ziemniakami.


Podajemy z cytryną i świeżą surówką np z kapusty.






pstrąg z pieca, ryba z pieca, pieczona ryba

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty