Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Grillowane warzywa z melonem i serem halloumi




Grillowana cukinia, patison, melon i ser halloumi. Choć to bardzo proste danie to prezentuje się fantastycznie i świetnie smakuje. To dobra alternatywa na wege grilla, ale także jako dodatek do mięsa.

Składniki:
  • Cukinia - 1szt
  • Patison - 4 małe
  • Melon - 1 szt
  • Ser halloumi - 250g (u mnie z chilli)
  • Olej
  • Pieprz ziołowy
  • Sól

Melona obieramy, kroimy w plastry i wydrążamy środek. Smarujemy z obi stron olejem.

Cukinię kroimy w plastry, patisona w plastry lub na połówki, smarujemy olejem, posypujemy solą i pieprzem ziołowym.

Halloumi kroimy w plastry i również smarujemy olejem. Ja używałam halloumi z chilii, ale może być również naturalne.


Przygotowałam to danie na grillu elektrycznym, ale można oczywiście na tradycyjnym - trzeba umieścić warzywa na tackach aluminiowych.

Warzywa i melona grillujemy, aż będą lekko miękkie - najlepiej najpierw położyć patisona (robi się najdłużej), potem melona i cukinię. Gdy są już gotowe można przygotować ser - grillujemy go po 2 minuty z obu stron.





#grillbezmięsa  #wegegrill #warzywaz grilla



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty