Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Karp pieczony w azjatyckim sosie z nutą sezamu





Karp jest częstym gościem na moim stole. Staram się za każdym razem podawać go w inny sposób. Tym razem w słodko-ostrym, sezamowym sosie. Jest świetną alternatywą dla smażonej ryby. Sos jest wyśmienity i sprawdzi się także w przypadku innych ryb.

Składniki:
  • Karp - 1 nieduży, sprawiony

  • Sos:
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • sos ostrygowy - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • chilli (grys lub mielone) - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • ocet - 1 łyżka

  • Do posypania - świeży szczypiorek

Wszystkie składniki na sos mieszamy. Karpia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym.
Wkładamy karpia do naczynia żaroodpornego. Nacieramy sosem z obu stron i we wnętrzu, polewamy resztą sosu.

Pieczemy pod przykryciem w 190 stopniach przez 40 minut. Rybę podajemy polaną sosem i posypaną szczypiorkiem.

* Jeśli macie dużego karpia powinien piec się przez godzinę.
Można piec rybę w dzwonach, wtedy powinno wystarczyć 30 minut pieczenia.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty