Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Karp pieczony w azjatyckim sosie z nutą sezamu





Karp jest częstym gościem na moim stole. Staram się za każdym razem podawać go w inny sposób. Tym razem w słodko-ostrym, sezamowym sosie. Jest świetną alternatywą dla smażonej ryby. Sos jest wyśmienity i sprawdzi się także w przypadku innych ryb.

Składniki:
  • Karp - 1 nieduży, sprawiony

  • Sos:
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • sos ostrygowy - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • chilli (grys lub mielone) - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • ocet - 1 łyżka

  • Do posypania - świeży szczypiorek

Wszystkie składniki na sos mieszamy. Karpia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym.
Wkładamy karpia do naczynia żaroodpornego. Nacieramy sosem z obu stron i we wnętrzu, polewamy resztą sosu.

Pieczemy pod przykryciem w 190 stopniach przez 40 minut. Rybę podajemy polaną sosem i posypaną szczypiorkiem.

* Jeśli macie dużego karpia powinien piec się przez godzinę.
Można piec rybę w dzwonach, wtedy powinno wystarczyć 30 minut pieczenia.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty