Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Karp pieczony w azjatyckim sosie z nutą sezamu





Karp jest częstym gościem na moim stole. Staram się za każdym razem podawać go w inny sposób. Tym razem w słodko-ostrym, sezamowym sosie. Jest świetną alternatywą dla smażonej ryby. Sos jest wyśmienity i sprawdzi się także w przypadku innych ryb.

Składniki:
  • Karp - 1 nieduży, sprawiony

  • Sos:
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • sos ostrygowy - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • chilli (grys lub mielone) - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • ocet - 1 łyżka

  • Do posypania - świeży szczypiorek

Wszystkie składniki na sos mieszamy. Karpia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym.
Wkładamy karpia do naczynia żaroodpornego. Nacieramy sosem z obu stron i we wnętrzu, polewamy resztą sosu.

Pieczemy pod przykryciem w 190 stopniach przez 40 minut. Rybę podajemy polaną sosem i posypaną szczypiorkiem.

* Jeśli macie dużego karpia powinien piec się przez godzinę.
Można piec rybę w dzwonach, wtedy powinno wystarczyć 30 minut pieczenia.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty