Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Muffiny lawendowe z kremem z białej czekolady





Muffinki z dodatkiem lawendy udekorowane kremem z białej czekolady. Świetne połączenie delikatnego aromatu lawendowego z jogurtowo-czekoladowym kremem.

Składniki (na 6 muffinek):
  • Mąka pszenna - 150g
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 75ml
  • Olej - 50ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Lawenda kwiaty świeże - 3 łyżki + do dekoracji
  • Masa:
  • Jogurt grecki naturalny - 200ml
  • Biała czekolada - 100g



Mieszamy osobno składniki suche i mokre. Na końcu łączymy. Wykładamy do formy wyłożonej papilotkami i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

W tym czasie robimy krem:
Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Kiedy zupełnie się rozpuści dodajemy jogurt i mieszamy (nadal w kąpieli wodnej, aby czekolada nie stwardniała podczas łączenia z jogurtem). Masę wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Upieczone babeczki suszymy na kratce. Dekorujemy kremem czekoladowym i posypujemy kwiatami lawendy.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty