Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Brokuł w cieście serowo - migdałowym


Brokuły smażone w cieście z parmezanem i płatkami migdałowymi. Chrupiące i pyszne.

Składniki:
  • Brokuł - 1szt
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 1 szklanka
  • Mąka - 150g
  • Parmezan tarty - 50g
  • Płatki migdałowe - 1 garść
  • Olej do smażenia

Brokuła dzielimy na różyczki i wkładamy do gotującej się wody na 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy.

Mleko, mąkę, jajko i parmezan mieszamy. Na końcu dodajemy płatki migdałowe.

Kawałki brokuła moczymy w cieście i smażymy na oleju z każdej strony do zarumienia. Po smażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.

Podajemy na ciepło.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty