Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Rice Bowl na słodko - idealne letnie śniadanie




Płatki ryżowe z cynamonem, podane z owocami. Sycące, kolorowe i pyszne.

Składniki (na 2 porcje):

  • Płatki ryżowe - 120g
  • Mleko - 300ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Dowolne owoce, u mnie:
    banan, brzoskwinia, jabłko, truskawki, porzeczki, agrest, winogrona
  • Mięta do dekoracji

Mleko mieszamy z cukrem i cynamonem i wstawiamy na kuchenkę. Kiedy zacznie się gotować dodajemy płatki i zmniejszamy ogień. Płatki gotujemy na miękko (najlepiej mieszać co jakiś czas i w razie potrzeby dolać mleka lub wody).

Owoce kroimy (większe owoce ładnie się prezentują w cienkich plastrach).

Do misek wykładamy płatki ryżowe i układamy na nich owoce.

Przed podaniem dekorujemy miętą.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty