Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rice Bowl na słodko - idealne letnie śniadanie




Płatki ryżowe z cynamonem, podane z owocami. Sycące, kolorowe i pyszne.

Składniki (na 2 porcje):

  • Płatki ryżowe - 120g
  • Mleko - 300ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Dowolne owoce, u mnie:
    banan, brzoskwinia, jabłko, truskawki, porzeczki, agrest, winogrona
  • Mięta do dekoracji

Mleko mieszamy z cukrem i cynamonem i wstawiamy na kuchenkę. Kiedy zacznie się gotować dodajemy płatki i zmniejszamy ogień. Płatki gotujemy na miękko (najlepiej mieszać co jakiś czas i w razie potrzeby dolać mleka lub wody).

Owoce kroimy (większe owoce ładnie się prezentują w cienkich plastrach).

Do misek wykładamy płatki ryżowe i układamy na nich owoce.

Przed podaniem dekorujemy miętą.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty