Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaronowa sałatka z bobem i kiełbasą żywiecką




Konkretna sałatka z bobem, kiełbasą, oliwkami, suszonymi pomidorami i lekkim ziołowym sosem. Świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie.

Składniki:
  • Bób - 200g
  • Makaron (u mnie drobne kolanka) - 100g
  • Kiełbasa żywiecka - 100g
  • Suszone pomidory z oleju - 2 plastry
  • Oliwki (u mnie kalamon) - 10szt

    Sos:
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie
  • Czosnek suszony w proszku
  • Sól i pieprz

Bób zalewamy wodą (można dodać po łyżeczce soli i cukru) i gotujemy. Od momentu zagotowania wody, gotujemy ok 15 minut. Powinien zmięknąć, ale nie rozpadać się.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kiełbasę, suszone pomidory i oliwki kroimy dowolnie.

Składniki na sos mieszamy, łączymy z sałatką.

Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na co najmniej godzinę.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty