Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Makaronowa sałatka z bobem i kiełbasą żywiecką




Konkretna sałatka z bobem, kiełbasą, oliwkami, suszonymi pomidorami i lekkim ziołowym sosem. Świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie.

Składniki:
  • Bób - 200g
  • Makaron (u mnie drobne kolanka) - 100g
  • Kiełbasa żywiecka - 100g
  • Suszone pomidory z oleju - 2 plastry
  • Oliwki (u mnie kalamon) - 10szt

    Sos:
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie
  • Czosnek suszony w proszku
  • Sól i pieprz

Bób zalewamy wodą (można dodać po łyżeczce soli i cukru) i gotujemy. Od momentu zagotowania wody, gotujemy ok 15 minut. Powinien zmięknąć, ale nie rozpadać się.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kiełbasę, suszone pomidory i oliwki kroimy dowolnie.

Składniki na sos mieszamy, łączymy z sałatką.

Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na co najmniej godzinę.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty