Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Makaronowa sałatka z bobem i kiełbasą żywiecką




Konkretna sałatka z bobem, kiełbasą, oliwkami, suszonymi pomidorami i lekkim ziołowym sosem. Świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie.

Składniki:
  • Bób - 200g
  • Makaron (u mnie drobne kolanka) - 100g
  • Kiełbasa żywiecka - 100g
  • Suszone pomidory z oleju - 2 plastry
  • Oliwki (u mnie kalamon) - 10szt

    Sos:
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie
  • Czosnek suszony w proszku
  • Sól i pieprz

Bób zalewamy wodą (można dodać po łyżeczce soli i cukru) i gotujemy. Od momentu zagotowania wody, gotujemy ok 15 minut. Powinien zmięknąć, ale nie rozpadać się.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kiełbasę, suszone pomidory i oliwki kroimy dowolnie.

Składniki na sos mieszamy, łączymy z sałatką.

Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na co najmniej godzinę.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty