Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa kurkowa z makaronem i parmezanem




Delikatna w smaku kurkowa zupa, przełamana intensywnym aromatem parmezanu.

Składniki:
  • Kurki - 300g
  • Wywar warzywny lub mięsny - 600ml
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka -1 szt
  • Cebula - 1szt
  • Śmietana 12 lub 18% - 70ml
  • Masło - 2 łyżeczki
  • Makaron (u mnie drobne kolanko) - 100g
  • Parmezan - 20g
  • Pieprz do smaku
  • Koperek

Cebulę kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w cienkie plastry. Przesmażamy na łyżeczce masła, aż cebula się zeszkli.
Osobno na łyżeczce masła smażymy oczyszczone kurki. Małe zostawiamy w całości, większe można pokroić na pół.
Kurki i warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy makaron i gotujemy (ok 15-20 minut). Zaprawiamy śmietaną.

Przed podaniem (już na talerzu) posypujemy zupę koprem i tartym parmezanem.




kurki świeże grzyby grzybowa

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty