Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z kaszą bulgur, ciecierzycą i suszonymi pomidorami




Sałatka z cieciorką i kaszą bulgur świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na lunch. Jest sycąca i pysznie doprawiona.

Składniki (na 2 porcje):
  • Kasz bulgur - 100g
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry
  • Oliwki (u mnie Kalamon) - 10szt

    Sos:
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina cukru
  • Suszone zioła - bazylia, tymianek, oregano, cząber
  • Suszony czosnek sproszkowany

Wszystkie składniki na sos mieszamy.

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją. Odstawiamy do przestygnięcia. Mieszamy z ciecierzycą, pokrojonymi suszonymi pomidorami i oliwkami.

Sałatkę łączymy z sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepsza jest następnego dnia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty