Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z kaszą bulgur, ciecierzycą i suszonymi pomidorami




Sałatka z cieciorką i kaszą bulgur świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na lunch. Jest sycąca i pysznie doprawiona.

Składniki (na 2 porcje):
  • Kasz bulgur - 100g
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry
  • Oliwki (u mnie Kalamon) - 10szt

    Sos:
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina cukru
  • Suszone zioła - bazylia, tymianek, oregano, cząber
  • Suszony czosnek sproszkowany

Wszystkie składniki na sos mieszamy.

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją. Odstawiamy do przestygnięcia. Mieszamy z ciecierzycą, pokrojonymi suszonymi pomidorami i oliwkami.

Sałatkę łączymy z sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepsza jest następnego dnia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty