Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Sałatka z kaszą bulgur, ciecierzycą i suszonymi pomidorami




Sałatka z cieciorką i kaszą bulgur świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na lunch. Jest sycąca i pysznie doprawiona.

Składniki (na 2 porcje):
  • Kasz bulgur - 100g
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry
  • Oliwki (u mnie Kalamon) - 10szt

    Sos:
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina cukru
  • Suszone zioła - bazylia, tymianek, oregano, cząber
  • Suszony czosnek sproszkowany

Wszystkie składniki na sos mieszamy.

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją. Odstawiamy do przestygnięcia. Mieszamy z ciecierzycą, pokrojonymi suszonymi pomidorami i oliwkami.

Sałatkę łączymy z sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepsza jest następnego dnia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty