Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Bardzo prosta nalewka miodowo - cytrynowa




Bardzo prosty przepis na pyszną nalewkę. Idealnie nadaje się na zimę - solo, albo jako dodatek do herbaty.


Składniki:
  • Cytryny - 600g
  • Miód - 500ml
  • Spirytus - 300ml

Cytryny sparzamy, wyciskamy z nich sok. Dodajemy spirytus i miód. Jeśli mamy bardzo gęsty miód dodajemy do niego 100ml przegotowanej letniej wody. Mieszamy całość drewnianą łyżką do rozpuszczenia miodu.

Mieszamy co 3-4 dni, używają do tego drewnianej łyżki. Po dwóch tygodniach nalewka jest gotowa.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty