Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Bardzo prosta nalewka miodowo - cytrynowa




Bardzo prosty przepis na pyszną nalewkę. Idealnie nadaje się na zimę - solo, albo jako dodatek do herbaty.


Składniki:
  • Cytryny - 600g
  • Miód - 500ml
  • Spirytus - 300ml

Cytryny sparzamy, wyciskamy z nich sok. Dodajemy spirytus i miód. Jeśli mamy bardzo gęsty miód dodajemy do niego 100ml przegotowanej letniej wody. Mieszamy całość drewnianą łyżką do rozpuszczenia miodu.

Mieszamy co 3-4 dni, używają do tego drewnianej łyżki. Po dwóch tygodniach nalewka jest gotowa.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty