Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Różana pascha z bakaliami

Różana pascha z bakaliami

Słodka pascha z dużą ilością bakalii i syropem różanym. Tradycyjny wielkanocny deser w najlepszym wydaniu!

Składniki:

  • Twaróg półtłusty (dobrej jakości) - 400g
  • Żółtka - 3zt
  • Cukier - 130g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Śmietanka 30% - 100ml
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Migdały - 50g
  • Rodzynki - 20g
  • Skórka pomarańczowa - 20g
  • Śliwki suszone - 20g
  • Daktyle - 20g
  • Żurawina - 20g
  • Syrop różany - 3 łyżki

Z tej porcji otrzymacie niedużą paschą. Jeśli gościcie dużo rodziny, warto zrobić podwójną porcję.

Migdały zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach wrzątek odlewamy, a migdały obieramy ze skórki. Dzięki sparzeniu gorącą wodą, skórka praktycznie sama odchodzi. Migdały kroimy na mniejsze kawałki. Ja każdego migdała kroiłam na 4 części.
Śliwki i daktyle kroimy. Mieszamy z żurawiną, rodzynkami i skórką pomarańczową i całość zalewamy syropem różanym na co najmniej pół godziny.

Żółtka ucieramy z cukrami na gładką, jasną masę. Dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę ubijamy.
Miskę z żółtkami i śmietanką wstawiamy do kąpieli wodnej. Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając. Nie podgrzewamy powyżej 60 stopni.

Ser mielimy 2 razy. Dodajemy masło, mieszamy. Powoli wlewamy masę żółtkową, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy migdały i suszone owoce razem z syropem różanym.

Miskę wykładamy gazą i wlewamy masę serową. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie na misce kładziemy talerz, obracamy i wyjmujemy paschę. Delikatnie zdejmujemy z niej gazę.
Paschę dekorujemy dowolnie - ja użyłam płatków migdałowych, żurawiny i pisaków cukrowych.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty