Polecane
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Sałatka z karmelizowanymi orzechami
Sałatka we włoskim stylu z kurczakiem, gruszką, serem z niebieską pleśnią i karmelizowanymi orzechami.
Składniki na 2 porcje:
- Karmelizowane orzechy:
- Orzechy włoskie - 30g
- Cukier - 1 łyżka
- Masło - 1 łyżeczka
- Sałatka:
- Kurczak filet - 250g
- Olej - 1 łyżeczka
- Papryka słodka, pieprz ziołowy mielony
- Rukola - 2 garście
- Gruszka - 1szt
- Pomidory suszone - 2 plasterki
- Ser z niebieską pleśnią - 50g
- Suszone pomidory w proszku - 1/2 łyżeczki
- Sos:
- Oliwa - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Cukier kokosowy - 1 łyżeczka
Do zrobienia orzechów będzie nam potrzebna
nieprzywierająca patelnia z grubym dnem, silikonowe mieszadło i blacha
wyłożona papierem do pieczenia.
Na patelni podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści dodajemy masło i po
chwili orzechy. Trzymamy na sporym ogniu i mieszamy silikonową łyżką,
aby całe orzechy oblepiły się cukrem. Kiedy cukier lekko zbrązowieje i
zacznie pachnieć karmelem, orzechy są gotowe. Nie należy trzymać ich na
patelni za długo, bo zrobią się gorzkie. Orzechy od razu wykładamy na
blachę z papierem do pieczenia i rozdzielamy je. Po ostygnięciu można
nakładać je do sałatki. Na zdjęciu jest podwójna porcja, z 60g orzechów.
Tak przygotowane orzechy można przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Smażymy.
Składniki na sos mieszamy.
Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, pomidory suszone w kostkę. Mieszamy z rukolą, kurczakiem i sosem, rozkładamy na dwa talerze. Na górze układamy drobno pokrojony ser i karmelizowane orzechy. Przed podaniem całość posypujemy mielonymi suszonymi pomidorami.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Bardzo jestem ciekawa smaku tej sałatki. Zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńJest świetna! Orzechy nadają wspaniałej chrupkości
UsuńPyszna, bardzo zdrowa sałatka. Świetnie zrobiłaś te orzechy, mniam:)
OdpowiedzUsuń