Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka z karmelizowanymi orzechami



Sałatka we włoskim stylu z kurczakiem, gruszką, serem z niebieską pleśnią i karmelizowanymi orzechami. 

Składniki na 2 porcje:

  • Karmelizowane orzechy:
  • Orzechy włoskie - 30g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Sałatka:
  • Kurczak filet - 250g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, pieprz ziołowy mielony
  • Rukola - 2 garście
  • Gruszka - 1szt
  • Pomidory suszone - 2 plasterki
  • Ser z niebieską pleśnią - 50g
  • Suszone pomidory w proszku - 1/2 łyżeczki
  • Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Cukier kokosowy - 1 łyżeczka

Do zrobienia orzechów będzie nam potrzebna nieprzywierająca patelnia z grubym dnem, silikonowe mieszadło i blacha wyłożona papierem do pieczenia.

Na patelni podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści dodajemy masło i po chwili orzechy. Trzymamy na sporym ogniu i mieszamy silikonową łyżką, aby całe orzechy oblepiły się cukrem. Kiedy cukier lekko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelem, orzechy są gotowe. Nie należy trzymać ich na patelni za długo, bo zrobią się gorzkie. Orzechy od razu wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i rozdzielamy je. Po ostygnięciu można nakładać je do sałatki. Na zdjęciu jest podwójna porcja, z 60g orzechów. Tak przygotowane orzechy można przechowywać w zamkniętym pojemniku.


Kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Smażymy.

Składniki na sos mieszamy.

Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, pomidory suszone w kostkę. Mieszamy z rukolą, kurczakiem i sosem, rozkładamy na dwa talerze. Na górze układamy drobno pokrojony ser i karmelizowane orzechy. Przed podaniem całość posypujemy mielonymi suszonymi pomidorami. 

 

 

Komentarze

  1. Bardzo jestem ciekawa smaku tej sałatki. Zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest świetna! Orzechy nadają wspaniałej chrupkości

      Usuń
  2. Pyszna, bardzo zdrowa sałatka. Świetnie zrobiłaś te orzechy, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty