Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Bułki z kaszanką / drożdżówki z kaszanką


 Swojska wersja mini-pizzy czyli drożdżowe bułeczki z kaszanką, cebulą i kiszonym ogórkiem. 

Składniki na 2 duże porcje:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 160g (+do podsypania)
  • Jajko - 1szt
  • Drożdże świeże - 15g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Masło - 10g (w temperaturze pokojowej)
  • Woda ciepła - 60ml
  • Farsz:
  • Kaszanka - 2 szt (250g)
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Papryka mielona słodka lub ostra

W ciepłej wodzie rozprowadzamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąka, jajkiem, masłem, solą. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Ja wstawiam do piekarnika ustawionego na ok 30-40 stopni.  

Bułeczki smarujemy musztardą. Kaszankę rozgniatamy widelcem (w razie potrzeby można doprawić pieprzem) i nakładamy na ciasto. Na kaszance układamy pokrojone ogórki i cebule. Całość posypujemy mieloną papryką.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.


Bułki wspaniale sprawdzą się na obiad, podane z barszczem lub żurkiem. 


  

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty