Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka z bobem i mozzarellą

Sałatka z bobem, mozzarellą, pomidorami i czosnkowymi grzankami to świetny pomysł na sezonowe śniadanie. 

Składniki:

  • Bób - 250g
  • Pomidory suszone - 4 plastry
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Mozzarella - 150g (u mnie mozzarelle mini)
  • Oliwki czarne - 12szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos włoski - gotowa mieszanka przypraw - 1 łyżeczka
  • Grzanki - 2 garście z tego przepisu

Bób zalewamy wodą i gotujemy - od momentu wrzenia 15 minut, jeśli nadal jest twardy dodajemy jeszcze 5 minut. Bób przelewamy zimną wodą i obieramy.

Pomidory suszone i oliwki kroimy w plasterki. Pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Mozzarelle mini kroimy na pół (jeśli macie dużą kulkę, pokrójcie na plastry). Olej mieszamy z przyprawą włoską. Warzywa mieszamy z sosem. Grzanki możemy dodać od razu lub przed samym podaniem. Sałatkę wkładamy do lodówki - najlepsza jest zimna. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty