Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Danie jednogarnkowe z kaszą gryczaną


 Kasza gryczana z mięsem mielonym, pieczarkami, pomidorami i cukinią. Zdrowe, szybkie i pyszne! 

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza gryczana - 150g
  • Pomidory (u mnie limy) - 6szt
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Cukinia - 1 szt duża
  • Pieczarki - 10szt
  • Cebula - 3szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, sumak
  • Olej - 1 łyżka

Cukinię i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek i pieczarki w plasterki.

Na oleju smażymy cebulę i czosnek, aż się lekko zarumienią. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. Teraz dodajemy cukinię, pomidory, pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie, a pomidory się rozpadną. Teraz dokładamy kaszę gryczaną i dusimy jeszcze 10 minut. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Podajemy na ciepło. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty