Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Biszkopt z mirabelkami i matchą

 

Lekki, puszysty biszkopt z kwaśnymi mirabelkami i jogurtową masą herbacianą. 

  • Biszkopt na tortownicę 26cm:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Owoce:
  • Mirabelki - 700g (bez pestek 500g)
  • Cukier - 3-4 łyżki
  • Masa herbaciana:
  • Galaretka cytrynowa - 1szt
  • Jogurt naturalny gęsty - 180g
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Matcha - 1 łyżeczka + do obsypania

Biszkopt:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do uzyskania jasnej, kremowej masy. Dodajemy przesiane mąki i cukier. Dokładanie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej folią. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Owoce:
Mirabelki obieramy z pestek, kroimy na ćwiartki. Wykładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy odrobinę wody i cukier. Dusimy pod przykryciem, aż owoce się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę i dusimy owoce, aby zredukować nadmiar soku. Gdy owoce będą już gęste wykładamy je na ciasto.

Masa:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją, ale w 400ml wody. Od razu dodajemy też dodatkową żelatynę. Odstawiamy na 5 minut. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i matchę. Mieszamy i po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, wkładamy do lodówki. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy gęstość. Gdy masa będzie dość gęsta, wykładamy ją na ciasto. Schładzamy w lodówce całą noc. Przed podaniem posypujemy matchą - najlepiej zrobić to przez bardzo gęste sitko.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty