Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Warzywa na parze w serowym beszamelu


Brokuł, kalafior i por gotowane na parze i podane z serowym sosem beszamelowym. Są zarówno świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby, jak i samodzielnym daniem.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • Kalafior - 1/2 dużego
  • Brokuł - 1szt
  • Por - 1 szt
  • Sos:
  • Masło - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 1duża łyżka
  • Mleko - 1 szklanka (w temperaturze pokojowej)
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ser Grana Padano tarty - 40g (może być inny twardy)

Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, a pora (białą część) kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest za długi dzielimy go na 2 lub 3 części.

Warzywa gotujemy na parze. Potrzebują odpowiednio:
brokuł - 7-10 minut
kalafior - 5-10 minut
por - ok 10 minut.
Ja gotowałam je razem w szybkowarze 4 minuty i były już miękkie.

Sos:
Na patelni topimy masło. Dodajemy mąkę i smażymy minutę, ciągle mieszając. Dodajemy partiami mleko. Mieszamy, aż mąka się rozpuści. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Kiedy sos zaczyna gęstnieć (po 5-7 minutach) dodajemy tarty ser, gałkę, sól i pieprz.

Warzywa polewamy gorącym, gęstym sosem.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty