Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Beza z kremem pigwowym

Piękny i wykwintny deser. Idealny na większą uroczystość. Beza Pavlova - chrupiąca na zewnątrz, miękka i piankowa w środku. 

 Składniki:

  • Beza:
  • Białka jaj - 6szt
  • Cukier - 240g
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Masa:
  • Serek Bieluch naturalny - 2 szt
  • Dżem pigwowy - 1 słoiczek (w opisie link do przepisu)
  • Żelatyna - 1 łyżeczka
  • Do dekoracji:
  • Granat - 1/2 szt
  • Sos owocowy

Do bezy najlepiej użyć białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je zaczynając od małych obrotów wchodzimy na coraz wyższe. Kiedy piana będzie już lekko ubita dodajemy szczyptę soli. Kiedy piana będzie mocno ubita dodajemy porcjami cukier. Następna porcja, kiedy poprzednia będzie już dokładnie wymieszana. Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Rysujemy okrąg ok 25cm średnicy - najlepiej odrysować od miski lub garnka.
Wykładamy białka tworząc formę z wgłębieniem w środku.

Brzegi układamy łyżką. Najlepiej moczyć ją w wodzie, aby białka się do niej nie kleiły.
 


 

Bezę pieczemy w 130 stopniach przez 10 minut, a potem w 100 stopniach przez 120 minut.
Jeśli beza zaczyna ciemnieć trzeba zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dołożyć jeszcze 10 minut.
Bezę studzimy w otwartym piekarniku. Kiedy będzie już zupełnie zimna można nakładać masę.

Masa:
Bieluchy mieszamy z dżemem pigwowym. Wykorzystałam dżem z tego przepisu.

Zamiast tego możecie użyć dowolnego kwaśnego dżemu.

Żelatynę mieszamy w połowie szklanki chłodnej wody i podgrzewamy. Mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Dokładnie mieszamy z masą z serków i dżemu. Wkładamy do lodówki na pół godziny, co jakiś czas mieszając.

Na bezę wykładamy masę, posypujemy pestkami granatu.
Na talerzu polewamy bezę dowolnym sosem owocowym.

Beza najlepsza jest od razu po zrobieniu. Jeśli pieczecie dzień wcześniej, to przykryjcie ją szczelne, aby nie nabrała wilgoci, a masę wyłóżcie przed samym podaniem.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty