Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Zupa Miso w polskim wydaniu

Miso to tradycyjna japońska pasta ze sfermentowanej soi na bazie której robi się zupę miso-shiru.
Można kupić ją w sklepach z orientalną żywnością a także większych marketach. Warto spróbować - jest na prawdę pyszna. Ja użyłam jej do doprawienia grzybowego bulionu i sprawdziła się świetnie.

Składniki na 2 porcje:
  • Grzyby leśne suszone - 1 garść
  • Grzyby mun - 2 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Por - 1/4 szt
  • Jarmuż - 1 duża garść
  • Kłącze imbiru - 3cm
  • Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, pieprz mielony
  • Pasta miso - 1-2 łyżki
  • Jajka - 2
  • Makaron ryżowy - 100g
  • Tłustsze mięso wieprzowe - 100g - może być boczek lub tak jak u mnie żeberka z wczorajszego obiadu
  • Przyprawy do mięsa: pieprz, kolendra, kmin rzymski, papryka, sos sojowy
  • Sezam do dekoracji


Gotujemy na małym ogniu bulion na bardzie grzybów leśnych z dodatkami: przyprawami, pokrojoną w plastry marchewką, zgniecionymi ząbkami czosnku, obranym i zgniecionym imbirem, pokrojonym jarmużem i porem w plasterkach. Bulionu nie solimy, ponieważ pasta miso, którą będziemy później dodawać, jest bardzo słona.

Grzyby mun zalewamy na 10 minut wrzątkiem, kroimy w paski i dorzucamy do bulionu.

W międzyczasie kroimy mięso na plastry, przyprawiamy i obsmażamy z obu stron. Ja używałam żeberek z poprzedniego dnia, więc tylko je podgrzałam.

Jajka gotujemy na twardo, albo półmiękko.

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem, aż będzie miękki.


Bulion odstawiamy z ognia i wtedy dodajemy do niego pastę miso. Nie powinna się gotować, ponieważ traci wtedy swoje prozdrowotne właściwości. Pastę dodajemy do smaku - 1 lub 2 łyżki, można oczywiście więcej. Na końcu zupę doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą lub sosem sojowym.

Zupę podajemy z przekrojonym jajkiem, plasterkami mięsa i posypaną sezamem.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty