Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Zupa boczniakowo - pieczarkowa z makaronem soba


Pyszna zupa grzybowa pachnąca ziołami. Prosta, szybka i przepyszna!


Składniki dla 2-3 osób:
  • Boczniaki - 250g
  • Pieczarki - 5szt
  • Marchew - 1szt
  • Makaron soba - 80g
  • Bulion - 1l
  • Przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • pieprz, lubczyk, tymianek


Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, boczniaki kroimy na paseczki, marchew kroimy w plastry.

Do buliony dodajemy grzyby i marchew, a po 20 minutach makaron i przecier pomidorowy.

Gotujemy jeszcze do zmięknięcia makaronu i na końcu doprawiamy pieprzem, lubczykiem i tymiankiem.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (licząc całe danie dla dwóch osób, przy bulionie z kostki)
Wartość energetyczna (kcal) –215
Białka (g) – 13
Tłuszcze (g) – 3,65
Węglowodany (g) – 39,75

Błonnik (g) – 6,7

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty