Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Zapiekanka makaronowa a'la pizza


To nie może się nie udać - makaron, pieczarki, kiełbasa, oliwki, suszone pomidory, mozzarella i zioła prowansalskie. Pyszne, sycące jesienne danie.

Składniki na 4 porcje:
  • Makaron grubszy (u mnie rurki) - 200g
  • Cukinia - 1/2 szt
  • Pieczarki - 5 szt
  • Pomidory suszone z oleju - 4 plastry
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Cebula - 1 szt
  • Jalapeno krojone marynowane - 1 łyżka
  • Kiełbasa (u mnie drobiowa) - 100g
  • Mozzarella - 1 szt (125g)
  • Jajko - 2szt
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Przyprawy:
  • pieprz mielony, zioła prowansalskie, sos sojowy
  • Tłuszcz do nasmarowania formy

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa kroimy na małe kawałki, pieczarki i kiełbasę w plasterki, a mozzarellę w drobną kostkę.

Jajka mieszamy z jogurtem, przecierem i przyprawami.

Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

Pieczemy w piekarniku na 170 stopniach przed 40 minut, w w połowie mieszamy, aby góra nie przypiekła się za bardzo.

Makaron jest "sklejony" i można go kroić na porcje.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 458
Białka (g) – 25,75
Tłuszcze (g) – 17,3
Węglowodany (g) – 50,28

Błonnik (g) –5,4

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty