Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Rozgrzewająca kawa dyniowa


Idealna na zimowe popołudnia - aromatyczna, rozgrzewająca, mleczna kawa z dynią.

Składniki na 2 porcje:
  • Mleko - 500ml
  • Puree dyniowe - 3 łyżki
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • laska cynamonu (lub pół łyżeczki mielonego)
  • gwiazdka anyżu (lub pół łyżeczki mielonego)
  • 10 ziaren kardamonu (lub pół łyżeczki mielonego)
  • 1cm imbiru (lub pół łyżeczki mielonego)
  • 6 goździków (lub pół łyżeczki mielonych)
  • Mocna kawa (parzona bez fusów, z ekspresu lub rozpuszczalna) - 200ml
  • Ewentualnie do dekoracji bita śmietana lub pianka z mleka


Do mleka dodajemy cukier, puree dyniowe i wszystkie przyprawy. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu wrzenia. 


Przecedzamy przez sitko i rozlewamy do dwóch szklanek.

Do mleka dolewamy ulubioną kawę. 




Kawę można udekorować bitą śmietaną lub pianką z mleka (najlepiej sprawdza się mleko zagęszczone). 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (bez bitej śmietany i pianki, przygotowanej z mleka 2%)
Wartość energetyczna (kcal) –165
Białka (g) – 8,95
Tłuszcze (g) – 5,15
Węglowodany (g) – 19,8

Błonnik (g) – 1,45

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty