Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Maffe - senegalski gulasz wołowy


Maffe to senegalska potrawa z wołowiną (lub innym mięsem), warzywami i orzechami ziemnymi. Chociaż wizualnie gulasz nie zachwyca, to smakowo jest fantastyczny - kremowy, aromatyczny, słonawo-słodki. W mojej wersji został podrasowany syropem klonowym.

Składniki na 4 porcje:
  • Wołowina na gulasz - 500g
  • Pomidory - 300g (mogą być z puszki)
  • Papryka - 1 duża
  • Cebula - 2 szt
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Olej (u mnie arachidowy) - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Masło orzechowe 100% (najlepiej z kawałkami orzechów) - 2 duże łyżki
  • Przyprawy: papryka słodka, pieprz ziołowy, kolendra mielona, kmin rzymski mielony


Wołowinę kroimy w większą kostkę, obsypujemy przyprawami i przesmażamy na oleju. Polecam olej arachidowy - da wspaniały aromat.

Kiedy mięso lekko się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa, przeciśnięty czosnek i sos sojowy. Chwilę smażymy razem mieszając. Zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem, aż wołowina zmięknie. U mnie wystarczyło pół godziny, ale miałam bardzo świeże mięso. Może to oczywiście zająć dłużej.


Masło orzechowy i syrop klonowy mieszamy w połowie szklanki wody. Ważne, aby było to masło orzechowe 100%, bez żadnych dodatków. Najlepiej sprawdza się masło z kawałkami orzechów.
Dodajemy do wołowiny i dusimy jeszcze 10 minut.

Co kilka minut trzeba mieszać i ewentualnie dolewać wody bo sos orzechowy może się przypalać.

Podajemy z kaszą lub ryżem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 461
Białka (g) – 38,13
Tłuszcze (g) – 13,21
Węglowodany (g) – 47,21

Błonnik (g) –7,59

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty