Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Kurczak w czerwonym curry - pikantne orientalne danie



Pikantne, aromatyczne danie z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe nawet dla osoby początkującej w kuchni.

Składniki na 4 porcje:
  • Pierś z kurczaka - 500g
  • Mleko kokosowe - puszka 400g
  • Czerwona pasta curry - 25g (można ją już dostać w większych sklepach spożywczych oraz oczywiście w sklepach orientalnych)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Cebula - 2 małe
  • Pieczarki - 400g
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Ryż biały - 200g
  • Mleko - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka



Na patelni podgrzewamy olej i przesmażamy na nim pastę curry. Po minucie dodajemy mleko kokosowe i mieszamy, aż pasta całkowicie się rozpuści.

Kupując mleko kokosowe zwróćcie uwagę na skład - im więcej ekstraktu z kokosa tym lepiej.

Do sosu wkładamy pierś pokrojoną w plastry, pieczarki w plasterkach, pokrojoną cebulę i paprykę.

Dusimy wszystko razem, aż mięso dojdzie.  



 Ryż wrzucamy do gotującej się wody z mlekiem. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wody. Gotujemy zgodnie z instrukcją. Ryż na mleku jest bardzo delikatny i świetnie pasuje do ostrego curry.








Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –591
Białka (g) – 38,37
Tłuszcze (g) – 23,15
Węglowodany (g) – 56,77

Błonnik (g) – 4,8

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty