Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Grissini z fetą, czarnuszką i chilli


Chrupiące paluszki grissini świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa. Będą świetne na sucho i z dipem. Najtrudniejszym krokiem ich wykonania jest niejedzenie ich od razu po wyjęciu z piekarnika ;)

Składniki, z których wyszło mi 16 długich paluchów:

  • Mąka tortowa - 200g + do obsypywania stolnicy
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Drożdże świeże - 20g
  • Letnia woda - 150ml
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Ser feta - 100g
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka
  • Chilli suszone płatki (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1 szt (do smarowania grissini)
  • Tłuszcz do nasmarowania blaszki



Do wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Potem mieszamy z resztą mąki, solą i oliwą, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie dodajemy pokruszoną fetę, czarnuszkę i chilli i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut.

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na ok 4mm, obficie posypując mąką. Kroimy w paski ok 1cm - 1,5cm, im grubsze tym grubsze będą grissini. Każdy pasek rolujemy (na dwóch końcach kładziemy dłonie - jedną przesuwamy do góry a drugą w dół).



Na nasmarowanej blaszce wykładamy paluszki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy jeszcze na 15 minut.

Pieczemy w 190 stopniach w termoobiegu 15-17 minut, w zależności od grubości.

Paluchy muszą wyschnąć (ja układałam je na drewnianej desce) i podsuszyć się - najlepiej całą noc. U mnie duża część została zjedzona od razu po wyjęciu z piekarnika, ale następnego dnia są zdecydowanie lepsze!







Orientacyjne wartości odżywcze 1 palucha (przy założeniu, że z porcji wyszło 16szt)
Wartość energetyczna (kcal) – 84
Białka (g) – 3,26
Tłuszcze (g) – 3,25
Węglowodany (g) – 10,42

Błonnik (g) – 0,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty