Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Babeczki muffiny dyniowo - pomarańczowe z kardamonem



Genialne połączenie dyni, pomarańczy i kardamonu - zapachniało świętami! Babeczki są miękkie, lekko wilgotne i PRZEPYSZNE!
To jeden z tych przepisów, do których na pewno nie raz będę wracać.

Składniki:  (z tej porcji wyszło mi 20szt)
  • Puree z dyni - 250g
  • Jajko - 3 szt
  • Mąka owsiana - 150g
  • Mąka pszenna - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Olej - 100 ml
  • Sok i skórka z 1 pomarańczy
  • Kardamon - 2 łyżeczki
  • Do posypania - cukier puder



Pomarańczę sparzamy, ścieramy z niej skórkę (tylko pomarańczowa część) i wyciskamy sok.

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

W foremce na muffinki układamy papilotki i zalewamy masą do 2/3. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.

Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, potem przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 babeczki:
Wartość energetyczna (kcal) –145,65
Białka (g) – 3,34
Tłuszcze (g) – 6,42
Węglowodany (g) – 18,13

Błonnik (g) –1,59

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty