Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Goleń wolno pieczona z warzywami
Goleń wołowa na kości - niesamowicie aromatyczne mięso, które rozpływa się w ustach. Dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze zachowuje pełnie smaku i wilgotność.
Składniki:
- Goleń wołowa - 2 plastry
- Sól i pieprz
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Cukinia - 1 mała lub 1/2 dużej
- Marchew - 2szt
- Pietruszka korzeń - 1szt
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 4 ząbki
- Kapusta biała - kawałek (około 1/8 niedużej kapusty)
- Pomidory krojone - 200g
- Przyprawy:
- pieprz ziołowy - 1 łyżka płaska
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- czosnek granulowany - 1/3 łyżeczki
Do gotowania tego dania najlepiej użyć patelni, którą można wstawić do piekarnika. Jeśli takiej nie macie to po usmażeniu musicie przełożyć warzywa i mięso do naczynia żaroodpornego.
Goleń oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli naokoło goleni jest błona, należy przeciąć ją w kilku miejscach, aby mięso po upieczeniu nie było zbyt mocno ściśnięte.
Goleń smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni.
Warzywa obieramy i kroimy - cukinię w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy warzywa, aż zmiękną. Dodajemy krojone pomidory oraz wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę razem smażymy.
Na warzywach układamy golenie. Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
Pieczemy w 140 stopniach przez 2,5 godziny.
Po upieczeniu dzielimy golenie na porcje - jest tam na prawdę dużo mięsa. W kościach jest szpik, którym można posmarować grzanki - warto spróbować tego specjału.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje



Bardzo ciekawe danie. Nie miałam okazji jeszcze takiego próbować.
OdpowiedzUsuńUdanego tygodnia 🙂
;)
Usuń