Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Racuchy z gruszką, kardamonem i chilli

Racuchy z gruszką, kardamonem i chilli

Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finiszu - choć brzmi nietypowo, koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

Gruszki z chilli:

  • Gruszki - 3szt
  • Kardamon mielony - 1/2 łyżeczki
  • Chilli mielone - szczypta
  • Olej lub masło klarowane - 2 łyżki

Ciasto na racuchy:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Mleko ciepłe - 350ml
  • Drożdże suszone - 5g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Olej lub masło klarowane do smażenia
  • Cukier puder do obsypania 

Zaczynamy od przygotowania ciasta.

Mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, cukrem waniliowym, jajkiem i solą. Zagniatamy dokładnie ręcznie lub mikserem. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Zabieramy się za gruszki. Myjemy je i kroimy w grubszą kostkę. Obsypujemy kardamonem i chilli. Smażymy na oleju, aż do lekkiego zarumienienia. Studzimy.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy gruszki i mieszamy.

Ciasto smażymy porcjami na maśle klarowanym lub oleju, na niedużym ogniu z obu stron do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty