Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Racuchy z gruszką, kardamonem i chilli

Racuchy z gruszką, kardamonem i chilli

Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finiszu - choć brzmi nietypowo, koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

Gruszki z chilli:

  • Gruszki - 3szt
  • Kardamon mielony - 1/2 łyżeczki
  • Chilli mielone - szczypta
  • Olej lub masło klarowane - 2 łyżki

Ciasto na racuchy:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Mleko ciepłe - 350ml
  • Drożdże suszone - 5g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Olej lub masło klarowane do smażenia
  • Cukier puder do obsypania 

Zaczynamy od przygotowania ciasta.

Mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, cukrem waniliowym, jajkiem i solą. Zagniatamy dokładnie ręcznie lub mikserem. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Zabieramy się za gruszki. Myjemy je i kroimy w grubszą kostkę. Obsypujemy kardamonem i chilli. Smażymy na oleju, aż do lekkiego zarumienienia. Studzimy.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy gruszki i mieszamy.

Ciasto smażymy porcjami na maśle klarowanym lub oleju, na niedużym ogniu z obu stron do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty