Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Racuchy z gruszką, kardamonem i chilli

Racuchy z gruszką, kardamonem i chilli

Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finiszu - choć brzmi nietypowo, koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

Gruszki z chilli:

  • Gruszki - 3szt
  • Kardamon mielony - 1/2 łyżeczki
  • Chilli mielone - szczypta
  • Olej lub masło klarowane - 2 łyżki

Ciasto na racuchy:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Mleko ciepłe - 350ml
  • Drożdże suszone - 5g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Olej lub masło klarowane do smażenia
  • Cukier puder do obsypania 

Zaczynamy od przygotowania ciasta.

Mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, cukrem waniliowym, jajkiem i solą. Zagniatamy dokładnie ręcznie lub mikserem. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Zabieramy się za gruszki. Myjemy je i kroimy w grubszą kostkę. Obsypujemy kardamonem i chilli. Smażymy na oleju, aż do lekkiego zarumienienia. Studzimy.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy gruszki i mieszamy.

Ciasto smażymy porcjami na maśle klarowanym lub oleju, na niedużym ogniu z obu stron do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty