Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kotlety z kalafiora i sera Grana Padano

Kotlety z kalafiora i sera Grana Padano

Pyszne wege kotlety z kalafiora. Miękkie i wilgotne w środku, z chrupiącą, podpieczoną skórką. Wyrazistego aromatu dodaje długo dojrzewający ser. Kotlety podałam z sosem pieczarkowym - smakowały rewelacyjnie! 

Składniki:

  • Kalafior - 1 średni
  • Jajka - 1szt
  • Ser Grana Padano - 50g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Kasza manna - 2 płaskie łyżki
  • Olej do smażenia


Kalafior dzielimy na różyczki i gotujmy do miękkości. Odcedzamy, zgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków). Masę z kalafiora przekładamy na gęste sito i delikatnie dociskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Kalafior przekładamy do miski i dodajemy do niego jajka, drobno starty ser, sól, pieprz, pieprz ziołowy, gałkę, chilli, bułkę tartą i kaszę mannę. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby kasza i bułka napęczniały. 

Z powstałej masy odrywamy porcje ciasta i formujemy w kotlety. Smażymy z obu stron do mocnego zarumienienia. Kotlety są dość miękkie, ale bez problemu można je obrócić. 

Po usmażeniu kotlety odsączamy na ręczniku papierowym.

Podajemy solo, z sosem lub jako dodatek do mięs lub ryb.

Kotlety z kalafiora i sera Grana Padano


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty