Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Kotlety z kalafiora i sera Grana Padano

Kotlety z kalafiora i sera Grana Padano

Pyszne wege kotlety z kalafiora. Miękkie i wilgotne w środku, z chrupiącą, podpieczoną skórką. Wyrazistego aromatu dodaje długo dojrzewający ser. Kotlety podałam z sosem pieczarkowym - smakowały rewelacyjnie! 

Składniki:

  • Kalafior - 1 średni
  • Jajka - 1szt
  • Ser Grana Padano - 50g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Kasza manna - 2 płaskie łyżki
  • Olej do smażenia


Kalafior dzielimy na różyczki i gotujmy do miękkości. Odcedzamy, zgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków). Masę z kalafiora przekładamy na gęste sito i delikatnie dociskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Kalafior przekładamy do miski i dodajemy do niego jajka, drobno starty ser, sól, pieprz, pieprz ziołowy, gałkę, chilli, bułkę tartą i kaszę mannę. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby kasza i bułka napęczniały. 

Z powstałej masy odrywamy porcje ciasta i formujemy w kotlety. Smażymy z obu stron do mocnego zarumienienia. Kotlety są dość miękkie, ale bez problemu można je obrócić. 

Po usmażeniu kotlety odsączamy na ręczniku papierowym.

Podajemy solo, z sosem lub jako dodatek do mięs lub ryb.

Kotlety z kalafiora i sera Grana Padano


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty