Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kotlety z kalafiora i sera Grana Padano

Kotlety z kalafiora i sera Grana Padano

Pyszne wege kotlety z kalafiora. Miękkie i wilgotne w środku, z chrupiącą, podpieczoną skórką. Wyrazistego aromatu dodaje długo dojrzewający ser. Kotlety podałam z sosem pieczarkowym - smakowały rewelacyjnie! 

Składniki:

  • Kalafior - 1 średni
  • Jajka - 1szt
  • Ser Grana Padano - 50g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Kasza manna - 2 płaskie łyżki
  • Olej do smażenia


Kalafior dzielimy na różyczki i gotujmy do miękkości. Odcedzamy, zgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków). Masę z kalafiora przekładamy na gęste sito i delikatnie dociskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Kalafior przekładamy do miski i dodajemy do niego jajka, drobno starty ser, sól, pieprz, pieprz ziołowy, gałkę, chilli, bułkę tartą i kaszę mannę. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby kasza i bułka napęczniały. 

Z powstałej masy odrywamy porcje ciasta i formujemy w kotlety. Smażymy z obu stron do mocnego zarumienienia. Kotlety są dość miękkie, ale bez problemu można je obrócić. 

Po usmażeniu kotlety odsączamy na ręczniku papierowym.

Podajemy solo, z sosem lub jako dodatek do mięs lub ryb.

Kotlety z kalafiora i sera Grana Padano


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty