Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Dubajskie brownie

  Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Całość udekorowana chrupiącymi pistacjami. Ciasto wygląda i smakuje świetnie - zrobi wrażenie nawet przy większej okazji. Składniki: Brownie: Czekolada deserowa - 200g Masło - 200g Cukier - 50g Sól - szczypta Jajka - 3szt Mąka pszenna - 135g Kakao - 3 łyżki Krem dubajski: Ciasto filo - 150g Masło klarowane - 1 łyżka Pasta pistacjowa (słodzona) - 200g Dodatkowo: Czekolada gorzka - 100g Olej - 1 łyżka Pistacje prażone, niesolone - 100g Ciasto piekłam w formie 22x24cm. 200g czekolady i masło kroimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie podgrzewamy za mocno.  Jajka ubijamy z  cukrem i szczyptą soli. Powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Ma końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 160 stopniach przez 20-22 minuty.  Ciasto jest cienkie, ja piekłam 25 minut i było trochę zbyt mocno wypieczone. W czasie kiedy ciasto się st...

Sałatka z burakiem, burratą i orzechami włoskimi

Sałatka z burakiem, burratą i orzechami włoskimi

Sałatka ze słodkimi burakami, delikatną burratą i chrupiącymi orzechami włoskimi. Sałatka jest idealna na lunch do pracy lub lekką kolację.

Składniki:

  • Roszponka - 2 garście
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Suszone pomidory w oleju krojone - 1 łyżka
  • Buraki gotowane - 2szt małe
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Burrata - 1szt
  • Płatki chilli - do dekoracji
  • Sos balsamiczny - do dekoracji

Sos:

  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Chilli - 1/2 łyżeczki 


Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia. 

Buraki możemy samodzielnie ugotować i obrać lub kupić już ugotowane (tak, jak ja zrobiłam). Ugotowane buraki kroimy w kostkę, pomidory kroimy na połówki. 

Składniki na sos mieszamy. Łączymy roszponkę, buraki, pomidory, suszone pomidory oraz sos. Całość posypujemy prażonymi orzechami włoskimi, na górze układamy burratę, dekorujemy sosem balsamicznym i płatkami chilli.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty