Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z burakiem, burratą i orzechami włoskimi

Sałatka z burakiem, burratą i orzechami włoskimi

Sałatka ze słodkimi burakami, delikatną burratą i chrupiącymi orzechami włoskimi. Sałatka jest idealna na lunch do pracy lub lekką kolację.

Składniki:

  • Roszponka - 2 garście
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Suszone pomidory w oleju krojone - 1 łyżka
  • Buraki gotowane - 2szt małe
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Burrata - 1szt
  • Płatki chilli - do dekoracji
  • Sos balsamiczny - do dekoracji

Sos:

  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Chilli - 1/2 łyżeczki 


Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia. 

Buraki możemy samodzielnie ugotować i obrać lub kupić już ugotowane (tak, jak ja zrobiłam). Ugotowane buraki kroimy w kostkę, pomidory kroimy na połówki. 

Składniki na sos mieszamy. Łączymy roszponkę, buraki, pomidory, suszone pomidory oraz sos. Całość posypujemy prażonymi orzechami włoskimi, na górze układamy burratę, dekorujemy sosem balsamicznym i płatkami chilli.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty