Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Zupa z grenadierem i owocami morza

Zupa z grenadierem i owocami morza
 

Zupa w tajskim stylu z pastą Tom Kha, owocami morza i filetem z grenadiera. Orientalna, lekko pikantna, z dużą warzyw i aromatycznej kolendry.

Składniki:

  • Bulion warzywny - 1 litr
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta Tom Kha - 50g
  • Marchew - 1szt
  • Por - 1szt
  • Pieczarki - 150g
  • Papryka - 1szt
  • Pak choi - 1szt
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka
  • Grenadier filet - 2szt
  • Owoce morza miks - 250g
  • Makaron sojowy - 200g


Bulion z mlekiem kokosowym i pastą podgrzewamy, aż do zagotowania. 

Kroimy marchew, pora, pieczarki i paprykę - dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. Teraz dodajemy pokrojoną kapustę pak choi i posiekaną kolendrę (zostawiamy tylko trochę do dekoracji). Gotujemy jeszcze chwilę, a w tym czasie płuczemy owoce morza i kroimy filet rybny na nieduże kawałki. Dodajemy rybę i owoce morza. Gotujemy jeszcze 10 minut - tyle wystarczy, aby ryba i owoce morza były ugotowane, ale pozostały jędrne. 

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Użyłam makaronu sojowego, ale sprawdzi się także ryżowy.

Przed podaniem zupę dekorujemy świeżą kolendrą.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty