Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa z grenadierem i owocami morza

Zupa z grenadierem i owocami morza
 

Zupa w tajskim stylu z pastą Tom Kha, owocami morza i filetem z grenadiera. Orientalna, lekko pikantna, z dużą warzyw i aromatycznej kolendry.

Składniki:

  • Bulion warzywny - 1 litr
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta Tom Kha - 50g
  • Marchew - 1szt
  • Por - 1szt
  • Pieczarki - 150g
  • Papryka - 1szt
  • Pak choi - 1szt
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka
  • Grenadier filet - 2szt
  • Owoce morza miks - 250g
  • Makaron sojowy - 200g


Bulion z mlekiem kokosowym i pastą podgrzewamy, aż do zagotowania. 

Kroimy marchew, pora, pieczarki i paprykę - dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. Teraz dodajemy pokrojoną kapustę pak choi i posiekaną kolendrę (zostawiamy tylko trochę do dekoracji). Gotujemy jeszcze chwilę, a w tym czasie płuczemy owoce morza i kroimy filet rybny na nieduże kawałki. Dodajemy rybę i owoce morza. Gotujemy jeszcze 10 minut - tyle wystarczy, aby ryba i owoce morza były ugotowane, ale pozostały jędrne. 

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Użyłam makaronu sojowego, ale sprawdzi się także ryżowy.

Przed podaniem zupę dekorujemy świeżą kolendrą.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty