Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z łososiem i kiełkami słonecznika

Sałatka z łososiem i kiełkami słonecznika

Pyszna i zdrowa sałatka, idealna jako lekki lunch do pracy. Łosoś wędzony na ciepło, kiełki słonecznika i słodko-kwaśny sos z czarną porzeczką - świetne połączenie smaków i mnóstwo wartości odżywczych.

Składniki na 2 porcje:

  • Sałata (np. lodowa) - 4 liście
  • Ogórek - 1szt
  • Pomidory koktajlowe - 14szt
  • Kiełki słonecznika - 2 garście
  • Łosoś wędzony na gorąco - 200g
  • Słonecznik pestki - 1 garść

Sos:

  • Olej - 1 łyżka
  • Dżem z czarnej porzeczki - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka (lub mniej jeśli wolicie mniej ostre)
  • Pieprz do smaku


Łuskany słonecznik prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni.

Sałatę rwiemy, ogórka kroimy na plasterki, a pomidory na połówki. Mieszamy warzywa i dzielimy na 2 porcje. Na każdej układamy kiełki słonecznika, kawałki łososia i uprażony słonecznik.

Składniki na sos mieszamy dokładnie i polewamy sałatkę. 

Sałatka sprawdzi się samodzielnie jako lekki lunch lub z dodatkiem frytek jako obiad.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty