Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym
 

Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą.

Składniki:

Klopsy:
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 3-4 łyżki
  • Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku
Sos:
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 100g
  • Olej - 1 łyżka
  • Bulion (dowolny) - 500ml
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Liście laurowe - 5szt
  • Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki
  • Koperek posiekany - 2 łyżki
  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały. 

Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy delikatnie klopsiki. Gotujemy na niedużym ogniu około 15 minut. Do połowy szklanki wody dodajemy śmietanę i mąkę, dokładnie mieszamy. Dodajemy trochę ciepłego bulionu, mieszamy i wlewamy do sosu. Na końcu dodajemy koperek i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku. 

Klopsiki podajemy z buraczkami lub kapustą oraz kaszą, ryżem, ziemniakami lub kluskami - pasują do wszystkiego.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty