Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym
- Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g
- Jajko - 1szt
- Bułka tarta - 3-4 łyżki
- Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
- Cebula - 1szt
- Pieczarki - 100g
- Olej - 1 łyżka
- Bulion (dowolny) - 500ml
- Ziele angielskie - 5szt
- Liście laurowe - 5szt
- Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki
- Koperek posiekany - 2 łyżki
- Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.
Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy delikatnie klopsiki. Gotujemy na niedużym ogniu około 15 minut. Do połowy szklanki wody dodajemy śmietanę i mąkę, dokładnie mieszamy. Dodajemy trochę ciepłego bulionu, mieszamy i wlewamy do sosu. Na końcu dodajemy koperek i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku.
Klopsiki podajemy z buraczkami lub kapustą oraz kaszą, ryżem, ziemniakami lub kluskami - pasują do wszystkiego.
Komentarze
Prześlij komentarz