Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym
 

Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą.

Składniki:

Klopsy:
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 3-4 łyżki
  • Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku
Sos:
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 100g
  • Olej - 1 łyżka
  • Bulion (dowolny) - 500ml
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Liście laurowe - 5szt
  • Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki
  • Koperek posiekany - 2 łyżki
  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały. 

Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy delikatnie klopsiki. Gotujemy na niedużym ogniu około 15 minut. Do połowy szklanki wody dodajemy śmietanę i mąkę, dokładnie mieszamy. Dodajemy trochę ciepłego bulionu, mieszamy i wlewamy do sosu. Na końcu dodajemy koperek i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku. 

Klopsiki podajemy z buraczkami lub kapustą oraz kaszą, ryżem, ziemniakami lub kluskami - pasują do wszystkiego.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty