Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Żur na kaczym udku z białą kiełbasą
Żur z dodatkiem białej kiełbasy i udka z kaczki to pyszna, gęsta i konkretna zupa, idealna na zimniejsze dni. Najlepiej użyć do żuru domowego zakwasu, aby cieszyć się najlepszym smakiem.
Składniki:
Bulion:
- Udko kaczki - 1szt
- Marchew - 1szt
- Pietruszka korzeń - 1szt
- Seler korzeń - kawałek
- Liść laurowy - 4szt
- Ziele angielskie - 4szt
Żur:
- Zakwas na żur - do smaku (u mnie około 500ml domowego)
- Kiełbasa biała parzona - 2szt
- Cebula duża - 1szt
- Ziemniaki - 2szt
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Śmietana 18% - 2-3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Jajka - 4szt
Przygotowujemy wywar na kaczym udku.
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pietruszkę i selera obieramy. Warzywa, mięso, ziele i liście zalewamy około 1l wody i gotujemy około 1 godziny. Czas można skrócić używając szybkowaru.
Gdy bulion się gotuje, kroimy kiełbasę w plasterki i cebulę w piórka. Przesmażamy na oleju, aż lekko się zarumienią.
Ziemniaki myjemy i ewentualnie obieramy. Kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo.
Gdy wywar będzie gotowy wyławiamy z niego udko. Gdy lekko przestygnie obieramy z niego mięso i wrzucamy ponownie do wywaru.
Ziemniaki i kiełbasę z cebulą również wrzucamy do wywaru, całość gotujemy, aż ziemniaki nie będą miękkie, czyli około 10-15 minut.
Teraz dodajemy dobrze wymieszany zakwas żuru i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę, otarty majeranek i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi na połówki.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz