Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Żur na kaczym udku z białą kiełbasą

Żur na kaczym udku z białą kiełbasą

Żur z dodatkiem białej kiełbasy i udka z kaczki to pyszna, gęsta i konkretna zupa, idealna na zimniejsze dni. Najlepiej użyć do żuru domowego zakwasu, aby cieszyć się najlepszym smakiem.

Składniki:

Bulion:

  • Udko kaczki - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Seler korzeń - kawałek
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 4szt

Żur:

  • Zakwas na żur - do smaku (u mnie około 500ml domowego)
  • Kiełbasa biała parzona - 2szt
  • Cebula duża - 1szt
  • Ziemniaki - 2szt
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Śmietana 18% - 2-3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajka - 4szt


Przygotowujemy wywar na kaczym udku. 

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pietruszkę i selera obieramy. Warzywa, mięso, ziele i liście zalewamy około 1l wody i gotujemy około 1 godziny. Czas można skrócić używając szybkowaru.

 

Gdy bulion się gotuje, kroimy kiełbasę w plasterki i cebulę w piórka. Przesmażamy na oleju, aż lekko się zarumienią. 

Ziemniaki myjemy i ewentualnie obieramy. Kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo.


Gdy wywar będzie gotowy wyławiamy z niego udko. Gdy lekko przestygnie obieramy z niego mięso i wrzucamy ponownie do wywaru. 

Ziemniaki i kiełbasę z cebulą również wrzucamy do wywaru, całość gotujemy, aż ziemniaki nie będą miękkie, czyli około 10-15 minut. 

Teraz dodajemy dobrze wymieszany zakwas żuru i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę, otarty majeranek i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. 

Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi na połówki.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty