Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Żur na kaczym udku z białą kiełbasą

Żur na kaczym udku z białą kiełbasą

Żur z dodatkiem białej kiełbasy i udka z kaczki to pyszna, gęsta i konkretna zupa, idealna na zimniejsze dni. Najlepiej użyć do żuru domowego zakwasu, aby cieszyć się najlepszym smakiem.

Składniki:

Bulion:

  • Udko kaczki - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Seler korzeń - kawałek
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 4szt

Żur:

  • Zakwas na żur - do smaku (u mnie około 500ml domowego)
  • Kiełbasa biała parzona - 2szt
  • Cebula duża - 1szt
  • Ziemniaki - 2szt
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Śmietana 18% - 2-3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajka - 4szt


Przygotowujemy wywar na kaczym udku. 

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pietruszkę i selera obieramy. Warzywa, mięso, ziele i liście zalewamy około 1l wody i gotujemy około 1 godziny. Czas można skrócić używając szybkowaru.

 

Gdy bulion się gotuje, kroimy kiełbasę w plasterki i cebulę w piórka. Przesmażamy na oleju, aż lekko się zarumienią. 

Ziemniaki myjemy i ewentualnie obieramy. Kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo.


Gdy wywar będzie gotowy wyławiamy z niego udko. Gdy lekko przestygnie obieramy z niego mięso i wrzucamy ponownie do wywaru. 

Ziemniaki i kiełbasę z cebulą również wrzucamy do wywaru, całość gotujemy, aż ziemniaki nie będą miękkie, czyli około 10-15 minut. 

Teraz dodajemy dobrze wymieszany zakwas żuru i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę, otarty majeranek i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. 

Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi na połówki.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty