Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Żur na kaczym udku z białą kiełbasą

Żur na kaczym udku z białą kiełbasą

Żur z dodatkiem białej kiełbasy i udka z kaczki to pyszna, gęsta i konkretna zupa, idealna na zimniejsze dni. Najlepiej użyć do żuru domowego zakwasu, aby cieszyć się najlepszym smakiem.

Składniki:

Bulion:

  • Udko kaczki - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Seler korzeń - kawałek
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 4szt

Żur:

  • Zakwas na żur - do smaku (u mnie około 500ml domowego)
  • Kiełbasa biała parzona - 2szt
  • Cebula duża - 1szt
  • Ziemniaki - 2szt
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Śmietana 18% - 2-3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajka - 4szt


Przygotowujemy wywar na kaczym udku. 

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pietruszkę i selera obieramy. Warzywa, mięso, ziele i liście zalewamy około 1l wody i gotujemy około 1 godziny. Czas można skrócić używając szybkowaru.

 

Gdy bulion się gotuje, kroimy kiełbasę w plasterki i cebulę w piórka. Przesmażamy na oleju, aż lekko się zarumienią. 

Ziemniaki myjemy i ewentualnie obieramy. Kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo.


Gdy wywar będzie gotowy wyławiamy z niego udko. Gdy lekko przestygnie obieramy z niego mięso i wrzucamy ponownie do wywaru. 

Ziemniaki i kiełbasę z cebulą również wrzucamy do wywaru, całość gotujemy, aż ziemniaki nie będą miękkie, czyli około 10-15 minut. 

Teraz dodajemy dobrze wymieszany zakwas żuru i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę, otarty majeranek i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. 

Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi na połówki.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty