Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Uśmiechnięte onigiri z tuńczykiem i kanpyo
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najczęściej w trójkąt, nadziewany farszem z ryb czy owoców morza. Moja uśmiechnięta wersja nadziana jest tuńczykiem z dodatkiem słodkiej tykwy i udekorowana sezamem. To orientalne danie wykonacie bez problemu z produktów dostępnych w Polsce.
Składniki:
- Ryż do sushi - 250g
- Sól - do smaku
- Sezam biały - 2 łyżki
- Sezam czarny - 2 łyżki
- Płatki chilli suszone - 1 łyżka
- Nori - 1 liść
Farsz:
- Tuńczyk w sosie własnym - 150g
- Kanpyo - 3-4 paski
- Majonez - 1 łyżka
- Szczypiorek - 1/4 pęczka
- Sriracha - 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Ryż płuczemy kilkukrotnie. Można zalać go także wodą na 15-30 minut i po tym czasie dobrze opłukać. Zalewamy wodą w stosunku 1:1 i gotujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut. Po tym czasie mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Farsz.
Tuńczyka odcedzamy, gnieciemy widelcem. Kanpyo kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy tuńczyka, kanpyo, szczypiorek, majonez, srirachę i pieprz.
Mieszamy sezam biały, czarny i płatki chilli. Wysypujemy je na talerz.
Liść nori kroimy w paski o szerokości około 3cm. Z resztek można wyciąć dekoracje.
Do formowania onigiri polecam dedykowaną foremkę, ale można to także zrobić ręcznie.
Ostudzony ryż dzielimy na 8 porcji. Bierzemy około 3/4 porcji ryżu. Wkładamy do foremki, wykładamy spód i boki, na środku robimy wgłębienie na farsz. Wkładamy łyżeczkę farszu, a na to pozostałą 1/4 porcję ryżu. lekko dociskamy foremkę, aby uzyskać pożądany kształt.
Jeśli robicie bez foremki rozkładacie porcję ciasta na dłoni, na środek dajecie farsz i zaklejacie ciasto. Formujemy w kształt trójkąta.
Do jednego boku trójkąta przyklejamy nori (tak, aby było za co trzymać przy jedzeniu). Pozostałe boki obtaczamy w mieszance sezamu i chilli. Opcjonalnie dekorujemy zgodnie z upodobaniami.
Onigiri można podać od razu lub pozostawić w szczelnym zamknięciu w lodówce maksymalnie 1 dzień.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tuńczyk bardzo lubię ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam 😊
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Zabierałam się onigiri od dawna, ale bałam się trudno je będzie zrobić. Okazało się, że są łatwiejsze niż sushi. A tuńczyk ze słodkim kanpyo smakuje rewelacyjnie!
Usuń