Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Krewetki smażone w papierze ryżowym

Krewetki smażone w papierze ryżowym

Krewetki w chrupiącym papierze ryżowym to świetna i efektowna przekąska. Są bardzo proste w przygotowaniu. Sprawdzą się świetnie na imprezie lub do wieczornego oglądania filmu.

Składniki:

  • Krewetki duże świeże - 16szt
  • Przyprawy:
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • kumin i kolendra mielona - odrobina
  • sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Papier ryżowy - 8 arkuszy
  • Olej do smażenia 

Rozpoczynamy od przygotowania krewetek.

Krewetki smażone w papierze ryżowym

1. Bierzmy po jednej krewetce

2. Obcinamy głowę

3. Zdejmujemy pancerz razem z nóżkami (zostawiamy ogonek)

4. Nacinamy wzdłuż górnej części

5. Wyciągamy wykałaczką jelito

Na końcu krewetki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym

Następnie krewetki zalewamy sokiem z cytryny i przyprawami. Zostawiamy na co najmniej godzinę do zamarynowania.


Arkusz papieru ryżowego moczymy w wodzie przez kilka sekund - najłatwiej nalać wodę na duży talerz i maczać papier z obu stron. Mokry arkusz układamy na desce na chwilę, a gdy zmięknie kroimy na pół. Na połówce układamy krewetkę tak, aby ogonek wystawał, przykrywamy od dołu papierem.

Krewetki smażone w papierze ryżowym

Następnie zawijamy papierem wokół. Nie zwijamy zbyt ciasno, aby papier nie popękał przy smażeniu.

Krewetki smażone w papierze ryżowym

Krewetki smażmy na oleju, na średnim ogniu, z obu stron do zarumienienia.

Podajemy z sosem i surówką, najlepiej w azjatyckim stylu.

Krewetki smażone w papierze ryżowym



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty