Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Krewetki smażone w papierze ryżowym
Krewetki w chrupiącym papierze ryżowym to świetna i efektowna przekąska. Są bardzo proste w przygotowaniu. Sprawdzą się świetnie na imprezie lub do wieczornego oglądania filmu.
Składniki:
- Krewetki duże świeże - 16szt
- Przyprawy:
- papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- kumin i kolendra mielona - odrobina
- sok z limonki - 1 łyżeczka
- Papier ryżowy - 8 arkuszy
- Olej do smażenia
Rozpoczynamy od przygotowania krewetek.
1. Bierzmy po jednej krewetce
2. Obcinamy głowę
3. Zdejmujemy pancerz razem z nóżkami (zostawiamy ogonek)
4. Nacinamy wzdłuż górnej części
5. Wyciągamy wykałaczką jelito
Na końcu krewetki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Następnie krewetki zalewamy sokiem z cytryny i przyprawami. Zostawiamy na co najmniej godzinę do zamarynowania.
Arkusz papieru ryżowego moczymy w wodzie przez kilka sekund - najłatwiej nalać wodę na duży talerz i maczać papier z obu stron. Mokry arkusz układamy na desce na chwilę, a gdy zmięknie kroimy na pół. Na połówce układamy krewetkę tak, aby ogonek wystawał, przykrywamy od dołu papierem.
Następnie zawijamy papierem wokół. Nie zwijamy zbyt ciasno, aby papier nie popękał przy smażeniu.
Krewetki smażmy na oleju, na średnim ogniu, z obu stron do zarumienienia.
Podajemy z sosem i surówką, najlepiej w azjatyckim stylu.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz