Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Krewetki smażone w papierze ryżowym

Krewetki smażone w papierze ryżowym

Krewetki w chrupiącym papierze ryżowym to świetna i efektowna przekąska. Są bardzo proste w przygotowaniu. Sprawdzą się świetnie na imprezie lub do wieczornego oglądania filmu.

Składniki:

  • Krewetki duże świeże - 16szt
  • Przyprawy:
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • kumin i kolendra mielona - odrobina
  • sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Papier ryżowy - 8 arkuszy
  • Olej do smażenia 

Rozpoczynamy od przygotowania krewetek.

Krewetki smażone w papierze ryżowym

1. Bierzmy po jednej krewetce

2. Obcinamy głowę

3. Zdejmujemy pancerz razem z nóżkami (zostawiamy ogonek)

4. Nacinamy wzdłuż górnej części

5. Wyciągamy wykałaczką jelito

Na końcu krewetki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym

Następnie krewetki zalewamy sokiem z cytryny i przyprawami. Zostawiamy na co najmniej godzinę do zamarynowania.


Arkusz papieru ryżowego moczymy w wodzie przez kilka sekund - najłatwiej nalać wodę na duży talerz i maczać papier z obu stron. Mokry arkusz układamy na desce na chwilę, a gdy zmięknie kroimy na pół. Na połówce układamy krewetkę tak, aby ogonek wystawał, przykrywamy od dołu papierem.

Krewetki smażone w papierze ryżowym

Następnie zawijamy papierem wokół. Nie zwijamy zbyt ciasno, aby papier nie popękał przy smażeniu.

Krewetki smażone w papierze ryżowym

Krewetki smażmy na oleju, na średnim ogniu, z obu stron do zarumienienia.

Podajemy z sosem i surówką, najlepiej w azjatyckim stylu.

Krewetki smażone w papierze ryżowym



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty