Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym

  Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą. Składniki: Klopsy: Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g Jajko - 1szt Bułka tarta - 3-4 łyżki Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka Pieprz do smaku Sos: Cebula - 1szt Pieczarki - 100g Olej - 1 łyżka Bulion (dowolny) - 500ml Ziele angielskie - 5szt Liście laurowe - 5szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Koperek posiekany - 2 łyżki Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki Mąka pszenna - 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały.  Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pie...

Krewetki smażone w papierze ryżowym

Krewetki smażone w papierze ryżowym

Krewetki w chrupiącym papierze ryżowym to świetna i efektowna przekąska. Są bardzo proste w przygotowaniu. Sprawdzą się świetnie na imprezie lub do wieczornego oglądania filmu.

Składniki:

  • Krewetki duże świeże - 16szt
  • Przyprawy:
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • kumin i kolendra mielona - odrobina
  • sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Papier ryżowy - 8 arkuszy
  • Olej do smażenia 

Rozpoczynamy od przygotowania krewetek.

Krewetki smażone w papierze ryżowym

1. Bierzmy po jednej krewetce

2. Obcinamy głowę

3. Zdejmujemy pancerz razem z nóżkami (zostawiamy ogonek)

4. Nacinamy wzdłuż górnej części

5. Wyciągamy wykałaczką jelito

Na końcu krewetki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym

Następnie krewetki zalewamy sokiem z cytryny i przyprawami. Zostawiamy na co najmniej godzinę do zamarynowania.


Arkusz papieru ryżowego moczymy w wodzie przez kilka sekund - najłatwiej nalać wodę na duży talerz i maczać papier z obu stron. Mokry arkusz układamy na desce na chwilę, a gdy zmięknie kroimy na pół. Na połówce układamy krewetkę tak, aby ogonek wystawał, przykrywamy od dołu papierem.

Krewetki smażone w papierze ryżowym

Następnie zawijamy papierem wokół. Nie zwijamy zbyt ciasno, aby papier nie popękał przy smażeniu.

Krewetki smażone w papierze ryżowym

Krewetki smażmy na oleju, na średnim ogniu, z obu stron do zarumienienia.

Podajemy z sosem i surówką, najlepiej w azjatyckim stylu.

Krewetki smażone w papierze ryżowym



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty