Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Sos tatarski - idealny na Wielkanoc

Sos tatarski - idealny na Wielkanoc

Gęsty sos tatarski jest świetnym dodatkiem do Wielkanocnego śniadania – idealnie komponuje się z jajkami i wędlinami.

Składniki:
  • Majonez – 5 łyżek
  • Śmietana 12% - 2 łyżki
  • Musztarda francuska – 1 łyżeczka
  • Cebula czerwona – 1szt
  • Ogórki kiszone – 3szt
  • Pieczarki marynowane – 10szt
  • Kapary marynowane – 5szt
  • Pieprz do smaku
  • Szczypiorek – ½ pęczka

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i osuszamy. 

Ogórki, pieczarki i kapary kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy z cebulą, majonezem, śmietaną i musztardą. Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty