Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sos tatarski - idealny na Wielkanoc

Sos tatarski - idealny na Wielkanoc

Gęsty sos tatarski jest świetnym dodatkiem do Wielkanocnego śniadania – idealnie komponuje się z jajkami i wędlinami.

Składniki:
  • Majonez – 5 łyżek
  • Śmietana 12% - 2 łyżki
  • Musztarda francuska – 1 łyżeczka
  • Cebula czerwona – 1szt
  • Ogórki kiszone – 3szt
  • Pieczarki marynowane – 10szt
  • Kapary marynowane – 5szt
  • Pieprz do smaku
  • Szczypiorek – ½ pęczka

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i osuszamy. 

Ogórki, pieczarki i kapary kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy z cebulą, majonezem, śmietaną i musztardą. Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty