Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sos tatarski - idealny na Wielkanoc

Sos tatarski - idealny na Wielkanoc

Gęsty sos tatarski jest świetnym dodatkiem do Wielkanocnego śniadania – idealnie komponuje się z jajkami i wędlinami.

Składniki:
  • Majonez – 5 łyżek
  • Śmietana 12% - 2 łyżki
  • Musztarda francuska – 1 łyżeczka
  • Cebula czerwona – 1szt
  • Ogórki kiszone – 3szt
  • Pieczarki marynowane – 10szt
  • Kapary marynowane – 5szt
  • Pieprz do smaku
  • Szczypiorek – ½ pęczka

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i osuszamy. 

Ogórki, pieczarki i kapary kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy z cebulą, majonezem, śmietaną i musztardą. Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty