Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Twarogowy omlet cesarski

Twarogowy omlet cesarski

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. Dzięki dodatkowi białego sera, jest bardzo sycący. To idealne weekendowe śniadanie! 

Składniki:

  • Twaróg - 200g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Masło klarowane do smażenia - 1 łyżka
  • Cukier puder do dekoracji
  • Opcjonalnie do podania - dżem, owoce, polewa


Jajka dzielimy na białka i żółtka.

Twaróg zgniatamy praską do ziemniaków. Dodajemy żółtka, cukry, sól, mleko i mąkę. Całość dokładanie mieszamy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Dużą patelnię podgrzewamy z masłem klarowanym. Wlewamy masę omletową. Smażymy na niedużym ogniu, aż ładnie zarumieni się od spodu.

Teraz obracamy omlet - najlepiej podzielić go na 4 części i każdą obracać osobno. Dzielimy omlet na mniejsze kawałki i smażymy aż do zarumienienia.

Gotowy omlet przekładamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem. Można także podać z dżemem, świeżymi owocami, polewą czy bitą śmietaną.

Twarogowy omlet cesarski




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty