Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Twarogowy omlet cesarski

Twarogowy omlet cesarski

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. Dzięki dodatkowi białego sera, jest bardzo sycący. To idealne weekendowe śniadanie! 

Składniki:

  • Twaróg - 200g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Masło klarowane do smażenia - 1 łyżka
  • Cukier puder do dekoracji
  • Opcjonalnie do podania - dżem, owoce, polewa


Jajka dzielimy na białka i żółtka.

Twaróg zgniatamy praską do ziemniaków. Dodajemy żółtka, cukry, sól, mleko i mąkę. Całość dokładanie mieszamy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Dużą patelnię podgrzewamy z masłem klarowanym. Wlewamy masę omletową. Smażymy na niedużym ogniu, aż ładnie zarumieni się od spodu.

Teraz obracamy omlet - najlepiej podzielić go na 4 części i każdą obracać osobno. Dzielimy omlet na mniejsze kawałki i smażymy aż do zarumienienia.

Gotowy omlet przekładamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem. Można także podać z dżemem, świeżymi owocami, polewą czy bitą śmietaną.

Twarogowy omlet cesarski




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty