Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Twarogowy omlet cesarski

Twarogowy omlet cesarski

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. Dzięki dodatkowi białego sera, jest bardzo sycący. To idealne weekendowe śniadanie! 

Składniki:

  • Twaróg - 200g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Masło klarowane do smażenia - 1 łyżka
  • Cukier puder do dekoracji
  • Opcjonalnie do podania - dżem, owoce, polewa


Jajka dzielimy na białka i żółtka.

Twaróg zgniatamy praską do ziemniaków. Dodajemy żółtka, cukry, sól, mleko i mąkę. Całość dokładanie mieszamy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Dużą patelnię podgrzewamy z masłem klarowanym. Wlewamy masę omletową. Smażymy na niedużym ogniu, aż ładnie zarumieni się od spodu.

Teraz obracamy omlet - najlepiej podzielić go na 4 części i każdą obracać osobno. Dzielimy omlet na mniejsze kawałki i smażymy aż do zarumienienia.

Gotowy omlet przekładamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem. Można także podać z dżemem, świeżymi owocami, polewą czy bitą śmietaną.

Twarogowy omlet cesarski




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty