Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Gnocchi z sosem mięsnym z cukinią

Gnocchi z sosem mięsnym z cukinią

Ziemniaczane kluseczki z sosem z mięsa mielonego i warzyw, posypane serem Grana Padano. Bardzo proste i pyszne danie, które uda się każdemu.

Składniki:

  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Cukinia - 1 średnia
  • Pomidory krojone - 400g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, chilli - do smaku
  • Cukier - szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżeczka
  • Gnocchi gotowe - 400g
  • Ser Grana Padano (najlepiej płatki) - 4 łyżeczki 


Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego obieramy z grubszych włókien, kroimy w drobną kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę.

Na oleju smażymy cebulę przez kilka minut, aż lekko się zeszkli. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera - smażymy 5 minut. Dodajemy cukinię i czosnek, znów smażymy kilka minut. Teraz dodajemy mięso mielone i rozbijamy je na małe kawałki. Całość zalewamy pomidorami, koncentratem, doprawiamy solą, pieprzem, chilli, cukrem i ziołami prowansalskimi. Całość dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem, przez około godzinę, co jakiś czas mieszając. 

Na końcu dodajemy gnocchi. Jeśli, tak jak ja, używacie kupnych, wrzućcie je od razu z opakowania bez wcześniejszego podgotowania - dojdą w sosie. Gotujemy około 2-4 minuty sprawdzając czy kluseczki są już miękkie. Trzeba pilnować czasu, aby nie rozgotowały się za bardzo.

Porcje dania wykładamy na talerze i posypujemy płatkami Grana Padano.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty