Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Gnocchi z sosem mięsnym z cukinią
Ziemniaczane kluseczki z sosem z mięsa mielonego i warzyw, posypane serem Grana Padano. Bardzo proste i pyszne danie, które uda się każdemu.
Składniki:
- Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 400g
- Olej - 1 łyżka
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Marchew - 1szt
- Pietruszka - 1szt
- Seler naciowy - 3 łodygi
- Cukinia - 1 średnia
- Pomidory krojone - 400g
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- Sól, pieprz, chilli - do smaku
- Cukier - szczypta
- Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżeczka
- Gnocchi gotowe - 400g
- Ser Grana Padano (najlepiej płatki) - 4 łyżeczki
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego obieramy z grubszych włókien, kroimy w drobną kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę.
Na oleju smażymy cebulę przez kilka minut, aż lekko się zeszkli. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera - smażymy 5 minut. Dodajemy cukinię i czosnek, znów smażymy kilka minut. Teraz dodajemy mięso mielone i rozbijamy je na małe kawałki. Całość zalewamy pomidorami, koncentratem, doprawiamy solą, pieprzem, chilli, cukrem i ziołami prowansalskimi. Całość dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem, przez około godzinę, co jakiś czas mieszając.
Na końcu dodajemy gnocchi. Jeśli, tak jak ja, używacie kupnych, wrzućcie je od razu z opakowania bez wcześniejszego podgotowania - dojdą w sosie. Gotujemy około 2-4 minuty sprawdzając czy kluseczki są już miękkie. Trzeba pilnować czasu, aby nie rozgotowały się za bardzo.
Porcje dania wykładamy na talerze i posypujemy płatkami Grana Padano.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz