Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Dubajskie brownie

  Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Całość udekorowana chrupiącymi pistacjami. Ciasto wygląda i smakuje świetnie - zrobi wrażenie nawet przy większej okazji. Składniki: Brownie: Czekolada deserowa - 200g Masło - 200g Cukier - 50g Sól - szczypta Jajka - 3szt Mąka pszenna - 135g Kakao - 3 łyżki Krem dubajski: Ciasto filo - 150g Masło klarowane - 1 łyżka Pasta pistacjowa (słodzona) - 200g Dodatkowo: Czekolada gorzka - 100g Olej - 1 łyżka Pistacje prażone, niesolone - 100g Ciasto piekłam w formie 22x24cm. 200g czekolady i masło kroimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie podgrzewamy za mocno.  Jajka ubijamy z  cukrem i szczyptą soli. Powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Ma końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 160 stopniach przez 20-22 minuty.  Ciasto jest cienkie, ja piekłam 25 minut i było trochę zbyt mocno wypieczone. W czasie kiedy ciasto się st...

Gnocchi z sosem mięsnym z cukinią

Gnocchi z sosem mięsnym z cukinią

Ziemniaczane kluseczki z sosem z mięsa mielonego i warzyw, posypane serem Grana Padano. Bardzo proste i pyszne danie, które uda się każdemu.

Składniki:

  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Cukinia - 1 średnia
  • Pomidory krojone - 400g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, chilli - do smaku
  • Cukier - szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżeczka
  • Gnocchi gotowe - 400g
  • Ser Grana Padano (najlepiej płatki) - 4 łyżeczki 


Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego obieramy z grubszych włókien, kroimy w drobną kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę.

Na oleju smażymy cebulę przez kilka minut, aż lekko się zeszkli. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera - smażymy 5 minut. Dodajemy cukinię i czosnek, znów smażymy kilka minut. Teraz dodajemy mięso mielone i rozbijamy je na małe kawałki. Całość zalewamy pomidorami, koncentratem, doprawiamy solą, pieprzem, chilli, cukrem i ziołami prowansalskimi. Całość dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem, przez około godzinę, co jakiś czas mieszając. 

Na końcu dodajemy gnocchi. Jeśli, tak jak ja, używacie kupnych, wrzućcie je od razu z opakowania bez wcześniejszego podgotowania - dojdą w sosie. Gotujemy około 2-4 minuty sprawdzając czy kluseczki są już miękkie. Trzeba pilnować czasu, aby nie rozgotowały się za bardzo.

Porcje dania wykładamy na talerze i posypujemy płatkami Grana Padano.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty