Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto matcha-limonka

 

Ciasto matcha-limonka

Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym lime curd. To ciasto jest pyszne i orzeźwiające - idealne na ciepłe dni.

Składniki:

Biszkopt matcha:

  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 110g
  • Mąka ziemniaczana - 30g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Herbata matcha w proszku - 1 łyżka

Nasączenie:

  • Woda przegotowana, ostudzona - 1/2 szklanki
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka

Krem:

  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Mascarpone - 250g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Limonka - 1szt (sok i skórka)

Lime curd - z tego przepisu


Zaczniemy od lime curd. Krem można przygotować dzień lub kilka dni wcześniej i pozostawić w lodówce do przygotowania ciasta. Z tego przepisu wychodzić ilość spokojnie wystarczająca do ciasta. 


Biszkopt piekłam na blaszce 22x24cm.

Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białą, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i matchą. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. 

Przygotowujemy nasączenie - mieszamy pół szklanki przegotowanej wody, sok z limonki i cukier.


Następnie przygotowujemy krem śmietankowy.

Limonkę sparzamy i szorujemy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok.

Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy śmietanka będzie już ubita, dodajemy porcjami mascarpone, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Kiedy masa mocno zgęstnieje dodajemy sok i skórkę z limonki i chwilę miksujemy.


Po ostudzeniu biszkoptu kroimy go na pół. Dolną część wkładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Polewamy połową nasączenia.

Smarujemy 4-5 łyżkami lime curd. Na to rozkładamy 3/4 masy śmietankowej. Na to układamy drugą połowę biszkoptu, nasączamy. Wykładamy pozostały krem śmietankowy. Górę dekorujemy lime curd - ja zrobiłam paski kremu wzdłuż i w poprzek i całość rozprowadziłam łyżeczką.


Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Podajemy schłodzone.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty