Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto matcha-limonka
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym lime curd. To ciasto jest pyszne i orzeźwiające - idealne na ciepłe dni.
Składniki:
Biszkopt matcha:
- Jajka - 6szt
- Cukier - 180g
- Mąka pszenna - 110g
- Mąka ziemniaczana - 30g
- Olej - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Herbata matcha w proszku - 1 łyżka
Nasączenie:
- Woda przegotowana, ostudzona - 1/2 szklanki
- Sok z limonki - 1 łyżka
- Cukier - 1 łyżeczka
Krem:
- Śmietanka 30% - 200ml
- Mascarpone - 250g
- Cukier puder - 1 łyżka
- Limonka - 1szt (sok i skórka)
Lime curd - z tego przepisu
Zaczniemy od lime curd. Krem można przygotować dzień lub kilka dni wcześniej i pozostawić w lodówce do przygotowania ciasta. Z tego przepisu wychodzić ilość spokojnie wystarczająca do ciasta.
Biszkopt piekłam na blaszce 22x24cm.
Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białą, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i matchą. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.
Przygotowujemy nasączenie - mieszamy pół szklanki przegotowanej wody, sok z limonki i cukier.
Następnie przygotowujemy krem śmietankowy.
Limonkę sparzamy i szorujemy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok.
Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy śmietanka będzie już ubita, dodajemy porcjami mascarpone, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Kiedy masa mocno zgęstnieje dodajemy sok i skórkę z limonki i chwilę miksujemy.
Po ostudzeniu biszkoptu kroimy go na pół. Dolną część wkładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Polewamy połową nasączenia.
Smarujemy 4-5 łyżkami lime curd. Na to rozkładamy 3/4 masy śmietankowej. Na to układamy drugą połowę biszkoptu, nasączamy. Wykładamy pozostały krem śmietankowy. Górę dekorujemy lime curd - ja zrobiłam paski kremu wzdłuż i w poprzek i całość rozprowadziłam łyżeczką.
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Podajemy schłodzone.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz