Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Lime Curd - słodko kwaśny sos z limonek

Lime Curd - słodko kwaśny sos z limonek

Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do lekkich, świeżych deserów. Ma świetny aromat skórki limonkowej i piękny kolor.

Składniki:

  • Sok z limonek - 100ml (około 5 szt)
  • Skórka z 2 limonek
  • Jajka - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 60g
  • Cukier - 150g 


Limonki sparzamy. Z 2 sztuk ścieramy skórkę (tylko zieloną część, bez albedo). Wyciskamy sok z około 5 sztuk - potrzebne będzie 100ml soku.

Jajka sparzamy.

Cukier ucieramy z jajkami za pomocą trzepaczki. Dodajemy sok i skórkę z limonki oraz miękkie masło. Podgrzewamy z kąpieli wodnej, cały czas mieszając  trzepaczką. Krem podgrzewamy powoli, aż zgęstnieje. Nie doprowadzamy do wrzenia. 

Gorący krem przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórki limonki. Krem przelewamy do słoika. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Lime Curd można przechowywać do 2 tygodni.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty