Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Mini pizze / pizzerinki

Jeden z moich ulubionych wytrawnych wypieków. Puszyste drożdżówki z sosem pomidorowym i dodatkami. Smakują zdecydowanie lepiej niż sklepowe gotowce!

Ciasto (2 duże lub 4 mniejsze pizze):
  • Mąka pszenna - 270g
  • Drożdże świeże - 15g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Masło - 25g
  • Mleko - 100ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Kasza manna do podsypania
Sos:
  • Passata pomidorowa - 200ml
  • Cebula - 1szt mała
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku
  • Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
Dodatki:
  • Mozzarella - 1szt (125g)
  • Pieczarki - 2szt
  • Pomidor - 1szt
  • Oliwki - 8szt
  • Jalapeno marynowane - 4 plasterki
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 4 łyżki

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się roztopić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i nieklejące. Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Sos:
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Przesmażamy na oleju. Kiedy będzie szklista, dodajemy passatę pomidorową, ocet, pieprz i cukier. Smażymy, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy zioła prowansalskie.

Dodatki:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 4 części. Z każdej formujemy kulkę. Rozpłaszczamy ją i rozwałkowujemy na grubość ok 1cm, podsypując kaszą manną. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek smarujemy sosem i układamy pokrojone dodatki: na spód mozzarellę, na nią pieczarki i warzywa.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Mini pizze są pyszne na ciepło i zimno, a nawet następnego dnia.

 


 

 

 

 

Komentarze

  1. Witam serdecznie ♡
    Super przepis! Wyglądają bardzo apetycznie :) Uwielbiam takie pizzerinki, na przekąskę, albo na piknik, albo na spotkanie ze znajomymi :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Też często robię pizzerinki w domu, rodzinka je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty