Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 2 porcje: Szparagi zielone - 1/2 pęczka Kuskus perłowy - 100g Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g Pestki dyni - 2 łyżki Sos: Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżeczka Papryka wędzona mielona - szczypta Bazylia suszona - 1 łyżeczka Pieprz mielony - do smaku Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą. Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy.  Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskuse

Tarta z truskawkami, mango i bezą


 Krucha tarta z owocami i słodką bezą. Sprawdzi się idealnie na zbliżające się Walentynki :) 

Składniki:

  • Tarta:
  • Masło zimne - 100g
  • Żółtko jaja - 2szt
  • Mąka pszenna - 200g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Owoce:
  • Truskawki - 400g
  • Mango - 100g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki
  • Beza:
  • Białko jaja - 4szt
  • Cukier - 200g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżeczka

Tarta (na blaszkę o średnicy 27cm):
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy żółtka, jogurt, cukier i mąkę. Zagniatamy ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto układamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy, aby uzyskać placek pasujący na naszą blaszkę. Ciasto przenosimy na blachę i wyklejamy dokładnie spód i boki.
Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Najlepiej na pierwsze 10 minut przykryć je papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Po 10 minutach zdejmujemy obciążenie i papier, a tartę dopiekamy samą.

W tym czasie szykujemy owoce:
Do garnka wkładamy truskawki i pokrojone mango. Ja używałam mrożonych. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż owoce zaczną puszczać sok (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy kilka minut, aby masa owocowa mocno zgęstniała.

Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Z ostatnią partią cukru dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczoną tartę wykładamy owoce i bezę. Dopiekamy przez 25 minut w 160 stopniach. Jeśli beza będzie brązowieć trzeba zmniejszyć temperaturę. Następnie zmieniamy temperaturę na 70 stopni i suszymy jeszcze 30 minut.

Tartę studzimy. Po kilku godzinach w lodówce ma idealną konsystencję, kroi się bez problemu. 

 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty