Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Mintaj z warzywami w curry

Ryba w warzywach to pyszne i zdrowe danie. Pasta curry nadaje orientalnego smaku i ostrości. 

Składniki na 4 porcje:

  • Mintaj filet - 400g
  • Marchew - 3 szt
  • Pietruszka - 2 szt
  • Cebula - 2-3 szt
  • Pomidory z puszki - 400g
  • Kalafior (same różyczki) - 200g
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Liście kafir - 3 szt
  • Pasta curry - 40g
  • Sól, pieprz
  • Ryż - 200g
  • Curry mielone - 1 łyżka płaska
  • Do posypania - czarnuszka


Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z dodatkiem mielonego curry.
Fileta z mintaja kroimy na kawałki. Marchew, i pietruszkę trzemy na tarce. Cebulę kroimy na piórka, kalafiora na małe różyczki.

Na oleju przesmażamy marchew z cebulą, pietruszką i kalafiorem. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Teraz dodajemy pastę curry, koncentrat, liście kafir. Dusimy jeszcze 5 minut. Jeśli warzywa są bardzo gęste, można dolać trochę wody. Na sam koniec dodajemy pokrojoną rybę, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy delikatnie i dusimy 5-7 minut. Sprawdzamy, czy ryba jest już gotowa.

Danie wykładamy delikatnie na talerz lub do miski (ryba będzie się rozpadać). Podajemy z ryżem, posypane czarnuszką. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty