Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Mintaj z warzywami w curry

Ryba w warzywach to pyszne i zdrowe danie. Pasta curry nadaje orientalnego smaku i ostrości. 

Składniki na 4 porcje:

  • Mintaj filet - 400g
  • Marchew - 3 szt
  • Pietruszka - 2 szt
  • Cebula - 2-3 szt
  • Pomidory z puszki - 400g
  • Kalafior (same różyczki) - 200g
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Liście kafir - 3 szt
  • Pasta curry - 40g
  • Sól, pieprz
  • Ryż - 200g
  • Curry mielone - 1 łyżka płaska
  • Do posypania - czarnuszka


Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z dodatkiem mielonego curry.
Fileta z mintaja kroimy na kawałki. Marchew, i pietruszkę trzemy na tarce. Cebulę kroimy na piórka, kalafiora na małe różyczki.

Na oleju przesmażamy marchew z cebulą, pietruszką i kalafiorem. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Teraz dodajemy pastę curry, koncentrat, liście kafir. Dusimy jeszcze 5 minut. Jeśli warzywa są bardzo gęste, można dolać trochę wody. Na sam koniec dodajemy pokrojoną rybę, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy delikatnie i dusimy 5-7 minut. Sprawdzamy, czy ryba jest już gotowa.

Danie wykładamy delikatnie na talerz lub do miski (ryba będzie się rozpadać). Podajemy z ryżem, posypane czarnuszką. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty