Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka makaronowa z cykorią


Pyszna, pożywna sałatka z makaronem i czerwoną cykorią. Smaku dopełnia zaskakujący sos majonezowy ze srirachą i syropem klonowym. Sprawdzi się idealnie jako pudełkowe śniadanie.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Makaron (u mnie drobne kolanka) - 150g
  • Cykoria czerwona - 3szt
  • Ogórek zielony - 1/2 szt
  • Suszone pomidory - 3 plasterki
  • Oliwki czarne - 10 szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos:
  • Majonez - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Do posypania - czarny sezam

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (powinien być lekko twardy).

Cykorie kroimy na pół, wycinamy głąby. Resztę liści kroimy w paseczki. Ogórka i oliwki kroimy w plasterki, suszone pomidory w paski, kukurydzę odcedzamy. Łączymy wszystkie składniki.
Majonez mieszamy ze srirachą syropem klonowym. Dodajemy do sałatki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka powinna przegryźć się w lodówce co najmniej godzinę. Przed podaniem posypujemy czarnym sezamem. 

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty