Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Fantazja kakaowo-kajmakowa z kokosem


Kakaowy biszkopt, kajmak, kokos, herbatniki i bita śmietana - to ciasto jest pełne pyszności. Jest idealne na większe okazje, pięknie się prezentuje i smakuje wyśmienicie. 

Składniki:

  • Biszkopt na blachę 25x35cm:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 140g
  • Kakao ciemne - 20g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej + sok z połowy cytryny + 1/2 łyżeczki cukru

  • Krem budyniowy:
  • Mleko - 850ml
  • Budyń waniliowy z cukrem - 2szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masło - 300g
  • Wiórki kokosowe - 150g

  • Bita śmietana:
  • Śmietanka 36% - 500ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Fix do śmietany - 24g
  • Ekstrakt waniliowy - ilość zgodnie z instrukcją

  • Dodatkowo:
  • Herbatniki kakaowe - 400g
  • Masa kajmakowa - 1 puszka
  • Wiórki kokosowe - 50g

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 35 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.

Krem budyniowy.
Budynie mieszamy z mąką i cukrem. Gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w 850ml mleka. Budyń będzie bardzo gęsty. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy. Dodajemy w partiach budyń, a na końcu kokos. Masę dzielimy na pół.

Na nasączoną połowę biszkoptu wykładamy pół kremu, układamy połowę herbatników (cała blacha powinna być pokryta), rozsmarowujemy kajmak, układamy drugą połowę herbatników, drugą połowę masy i górną połowę biszkoptu.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Pod koniec robimy bitą śmietanę.
Śmietankę ubijamy z fixami, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Ubita śmietanę wykładamy na ciasto i posypujemy kokosem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty