Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Fantazja kakaowo-kajmakowa z kokosem


Kakaowy biszkopt, kajmak, kokos, herbatniki i bita śmietana - to ciasto jest pełne pyszności. Jest idealne na większe okazje, pięknie się prezentuje i smakuje wyśmienicie. 

Składniki:

  • Biszkopt na blachę 25x35cm:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 140g
  • Kakao ciemne - 20g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej + sok z połowy cytryny + 1/2 łyżeczki cukru

  • Krem budyniowy:
  • Mleko - 850ml
  • Budyń waniliowy z cukrem - 2szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masło - 300g
  • Wiórki kokosowe - 150g

  • Bita śmietana:
  • Śmietanka 36% - 500ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Fix do śmietany - 24g
  • Ekstrakt waniliowy - ilość zgodnie z instrukcją

  • Dodatkowo:
  • Herbatniki kakaowe - 400g
  • Masa kajmakowa - 1 puszka
  • Wiórki kokosowe - 50g

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 35 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.

Krem budyniowy.
Budynie mieszamy z mąką i cukrem. Gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w 850ml mleka. Budyń będzie bardzo gęsty. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy. Dodajemy w partiach budyń, a na końcu kokos. Masę dzielimy na pół.

Na nasączoną połowę biszkoptu wykładamy pół kremu, układamy połowę herbatników (cała blacha powinna być pokryta), rozsmarowujemy kajmak, układamy drugą połowę herbatników, drugą połowę masy i górną połowę biszkoptu.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Pod koniec robimy bitą śmietanę.
Śmietankę ubijamy z fixami, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Ubita śmietanę wykładamy na ciasto i posypujemy kokosem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty