Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Paluchy z solą czarnuszką i chilli

Twarogowe paluchy to świetna słona przekąska na imprezy. Są pyszne, bardzo kruche. Będą świetną alternatywą dla kupnych przegryzek. Polecam szczególnie na karnawał!

Składniki (na 2 duże blachy):

  • Twaróg półtłusty - 200g
  • Masło (w temperaturze pokojowej) - 200g
  • Mąka pszenna - 200g + do podsypania przy wałkowaniu
  • Sól - szczypta
  • Jajko - 1szt (do posmarowania)
  • Do posypania:
  • Sól gruboziarnista, czarnuszka, chilli grys

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło, mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Kiedy ciasto stwardnieje rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra, podsypując mąką. Wycinamy paski radełkiem lub nożem (ja używałam noża karbowanego).


Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy przyprawami: solą gruboziarnistą, czarnuszką i chilli. Można użyć także sezamu, babki płesznik czy maku.
 


Paluchy pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Studzimy (można je delikatnie przełożyć na kratkę). Zaraz po upieczeniu paluchy są miękkie, ale po ostygnięciu będą twardsze i bardziej kruche. Najlepsze są następnego dnia. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty