Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Sałatka z pieczarkami i selerem naciowym


Prosta i pyszna, chrupiąca sałatka z selerem naciowym. Świetnie sprawdzi się na imprezie! 

Składniki: 

  • Pieczarki (najlepiej małe) - 300g
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Jajka - 2szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Z łodyg selera "wyciągamy" najgrubsze włókna, potem kroimy go w plasterki.
Pieczarki i selera wkładamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty. Po tym przelewamy zimną wodą. Selera można dodać do sałatki bez podgotowania, na surowo - będzie wtedy bardziej chrupiąca.
Warzywa, pieczarki i jajka mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy schłodzoną. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty