Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z pieczarkami i selerem naciowym


Prosta i pyszna, chrupiąca sałatka z selerem naciowym. Świetnie sprawdzi się na imprezie! 

Składniki: 

  • Pieczarki (najlepiej małe) - 300g
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Jajka - 2szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Z łodyg selera "wyciągamy" najgrubsze włókna, potem kroimy go w plasterki.
Pieczarki i selera wkładamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty. Po tym przelewamy zimną wodą. Selera można dodać do sałatki bez podgotowania, na surowo - będzie wtedy bardziej chrupiąca.
Warzywa, pieczarki i jajka mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy schłodzoną. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty