Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto bananowo - adwokatowe

Biszkopt z adwokatowym kajmakiem, bananami i kremem budyniowym. Aby złagodzić słodycz, posypany gorzkimi, prażonymi ziarnami kakaowca. Smakuje wyśmienicie! 

Składniki (na blachę 18x25cm lub małą tortownicę):

  • Biszkopt:
  • Jajka - 4szt
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Krem budyniowy:
  • Mleko - 700ml
  • Budyń waniliowy bez cukru - 2szt
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Masło - 200g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masa kajmakowa adwokatowa - 1/2 puszki
  • Dodatkowo:
  • Masa kajmakowa adwokatowa - 1/2 puszki
  • Banany - 2szt
  • Prażone ziarna kakaowca

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy białka i mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po ostudzeniu ciasto kroimy na pół.

Krem budyniowy:
Zaczynamy od masy kajmakowej. Przekładamy ją do garnka i lekko podgrzewamy. Połowę wykorzystamy do masy, resztą posmarujemy ciasto.

W 700 ml mleka przygotowujemy budyń z obu opakowań budyniu i dodatkowej mąki. Powinien być bardzo gęsty. Zostawiamy do schłodzenia pod przykryciem (najlepiej sprawdza się przykrycie folią spożywczą w taki sposób, aby folia dotykała budyniu).
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy partiami budyń i na końcu połowę masy kajmakowej adwokatowej.

Składamy ciasto:
Blachę wykładamy wysoko folią aluminiową.
Dolny blat biszkoptu smarujemy połową masy kajmakowej, na to układamy plasterki bananów (powinny leżeć obok siebie i pokryć całą powierzchnię ciasta). Na to wylewamy 2/3 masy, układamy górny biszkopt i wykładamy pozostałą masę. Na koniec posypujemy prażonymi ziarnami kakaowca. Wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto podajemy schłodzone.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty