Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasto bananowo - adwokatowe

Biszkopt z adwokatowym kajmakiem, bananami i kremem budyniowym. Aby złagodzić słodycz, posypany gorzkimi, prażonymi ziarnami kakaowca. Smakuje wyśmienicie! 

Składniki (na blachę 18x25cm lub małą tortownicę):

  • Biszkopt:
  • Jajka - 4szt
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Krem budyniowy:
  • Mleko - 700ml
  • Budyń waniliowy bez cukru - 2szt
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Masło - 200g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masa kajmakowa adwokatowa - 1/2 puszki
  • Dodatkowo:
  • Masa kajmakowa adwokatowa - 1/2 puszki
  • Banany - 2szt
  • Prażone ziarna kakaowca

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy białka i mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po ostudzeniu ciasto kroimy na pół.

Krem budyniowy:
Zaczynamy od masy kajmakowej. Przekładamy ją do garnka i lekko podgrzewamy. Połowę wykorzystamy do masy, resztą posmarujemy ciasto.

W 700 ml mleka przygotowujemy budyń z obu opakowań budyniu i dodatkowej mąki. Powinien być bardzo gęsty. Zostawiamy do schłodzenia pod przykryciem (najlepiej sprawdza się przykrycie folią spożywczą w taki sposób, aby folia dotykała budyniu).
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy partiami budyń i na końcu połowę masy kajmakowej adwokatowej.

Składamy ciasto:
Blachę wykładamy wysoko folią aluminiową.
Dolny blat biszkoptu smarujemy połową masy kajmakowej, na to układamy plasterki bananów (powinny leżeć obok siebie i pokryć całą powierzchnię ciasta). Na to wylewamy 2/3 masy, układamy górny biszkopt i wykładamy pozostałą masę. Na koniec posypujemy prażonymi ziarnami kakaowca. Wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto podajemy schłodzone.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty